Прича о најмлађем српском каплару-Момчилу Гаврићу

0

Рођен је у Трбушници,код Лознице, испод планине Гучево.Његова прича је мало позната, а требало би,јер се ради о најмлађем војнику свих армија у Првом светском рату!!
Поцетак ове приче везује се за месец август И ратну 1914 годину кад су аустроугарски војници чинили масовне злочине над српским цивилним становништвом. Једне зоре,страни војници су упали у село Гучево,а међу убијенима били су Момчилови мајка,отац ,три сестре И четри брата!!! Једини је он презивео,побегнувши кроз суму према планини Гучево.Тамо је нашао полажај Шестог артиљеријског пука Дринске дивизије,под командом Стевана ТуцовиЋа.Малишан је пао,обгрлио му чизме И зајецао: “Чико све су ми убили…”.Мајор ТуцовиЋ га је питао :”Знаш ли да бацаш бомбе?” Мали Момчило је рекао да је бацао само камење.Мајор је узео једну бомбу И показао му како се то ради.Затим је мајор Туцовић постројио своје војнике И питао:”Kо хоће да ноћас да освети Момчилове родитеље,негову браћу И сестре?”
А велики војвода Живојин МишиЋ га је са 12 година унапредио у чин поднаредника.Након рата научио је да чита И пише,у Енглеској завршио средњу школу,па се 1921 године вратио у Београд. Умро је 1993 године.

Српска историја

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*