Прича о традиционалној српској капи: Како је ШАЈКАЧА добила име!?

0

Шајкача је српска национална (оригинално војна) капа коју чак мошете видети на улицама широм Србије. Материјал од је којег је направљена се популарно зове „шајак“ и углавном се састоји од вуненог предива због чега се капа носи у свим годишњим добима јер одржава константну температуру главе.sajkaca1b-2

 

Зими се капа може спустити преко ушију. Шајкача је веома практична и може се носити око појаса или на разне друге начине по избору. Најчешће је маслинасто-зелене боје, што подсећа на војну униформу, али може се наћи и у другим бојама попут плаве или тегет, пише Славорум.

Kапа име није добила по материјалу од којег је направљена, већ по српским граничарима у подручју Шајкаша. Име шајкача чува сећање на српске борбене речне јединице припаднике службе Аусроугарске монархије са подручја Баната у 18. веку. Ови војници су називани шајкашима. Деловали су у водама Дунава, Тисе, Саве и Мориша на граници са Отоманским царством. Носили су капе које су обликом врло подсећале ба бродове који су називани шајкама.

Не постоји податак о томе како су Срби из Шајкаша називали своје капе, али су оне убрзо преузете као део војне униформе 1870. године.

hjvktkqturbxy85ytgznty4nzu2yjuwotm1nwy0ngzkyzzindc5ywvmos5qcgvnk5uczqmuamldlqlnadyawsovb9kyl3b1bhnjbxmvturbxy8xzdc0y2i0mtcwntk1mdqznjyyownhymq2mdzmntbmni5wbmchwga

Шајкаче су се масовно носиле међу српским становништвом за време Првог српског устанка, а биле су и назаобилазан део српске војне униформе од почетка 19., па све до краја 20. века. Не треба мешати војну и народну шајкачу.

8fbktkqturbxy81mtvkm2ixotg2mjk0mtywndy5ntyxnwvjnzg1zdgxys5qcgvnk5uczqmuamldlqlnadyawsovb9kyl3b1bhnjbxmvturbxy8xzdc0y2i0mtcwntk1mdqznjyyownhymq2mdzmntbmni5wbmchwga

Војна, за разлику од народне, има кокарду, коју такође имају и паравојне или четничке шајкаче, каже се на сајту Славорум.

Данас шајкачу најчешће можемо видети на главама старијих мушкараца у руралним срединама.

 

 

Славорум.ком

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*