Пригустило: Банке одобравају кредите и лошим клијентима

0

Народна банка Србије (НБС) од 1. октобра омогућиће банкама да лакше и по повољнијим условима одобравају кредите једном делу клијената који до сада нису могли да се задуже или су узимали позајмице по знатно већим каматама од уобичајених, пишу данашње Вечерње новости.

Kако наводи лист, банкари ће само за зајмове који се не отплаћују редовно издвајати посебан новац, односно резервацију за ризик, док за остале обавезе које се регуларно измирују неће бити тог намета.

То ће омогућити банкама да се растерете и да одобравају кредите и клијентима који су били проблематични.

Уколико клијент редовно отплаћује рату за готовински кредит, а касни по кредитној картици, банка ће додатна средства издвајати само за картицу а не и за кеш позајмицу како је до сада био случај, сазнају Новости.

Професор Београдске банкарске академе Бранко Живановић за лист је рекао да би та одлука једној групи грађана донела олакшање јер би дошли брже до новца, али оним мање опрезним би то створило могућност новог задужења.

Банке су до сада због кашњења дуже од два месеца по кредиту, које је евидентирао Kредитни биро, одбијали клијенте да се поново задужују, иако су измирили обавезе.

Забрана је трајала до три године, за зајмове, и до годину дана за кредитне картице.
Са новим прописом та ситуација би се променила и „лоши“ клијенти би могли да се задужју, иако су у бази Kредитног бироа, наводе Новости.

 

Њузвик

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*