Prihvatanjem zatvorenika iz Gvantama, Srbija se igra sa sopstvenom bezbednošću!

0

Odluka Vlade Srbije da primi dva povratnika iz američke vojne baze Guantanamo je prilično nepromišljen čin, pun bezbjednosnog rizika i sigurno nije doprinos u rješavanju humanitarnih pitanja, kako to predstavljaju izvori američke vlade.

Prvo, Srbija nije ni obavještena o tome šta i koga je dobila a dobila je terorističku prjetnju najvišeg nivoa. U štampanim i elektronskim medijima u Srbiji, objavljena je vijest o dolasku-prijemu, dva povratnika-zatvorenika iz Guantanama: Mansur Ahmeda Saada al-Daifija iz Jemena i Muhamadi Davlatova iz Tadžikistana.

Naravno, to nisu prava imena ove dvojice terorista, nego manje bitni nadimci iz kojih nije moguće saznati ništa bitno za utvrđivanje stepena, obima i vrste, stvarne, terorističke prjetnje i upravo su zato sa tim imenima upoznali javnost Srbije.

PRVI POVRATNIK: Takozvani Mansur Ahmad Saad al-Daif je poznati visoko pozicionirani komandant Al Kaide (lični prijatelj vođe dr Aimana Zavahirija) i pravo ime mu je: ABDUL RAHMAN AHMED, rođen u glavnom gradu Jemena Sani 1979. godine.

Naravno Abdul Rahman Ahmed ima i druge nadimke, ali onaj koji je postao javno mjesto u medijima na Balkanu, uopšte ne postoji. Njegovi nadimci su i sljedeći: Abd al-Rahman Ahmad Said Abdihi; Abd al-Rahman Ahmad Saad al-Mansur; Abd al-Rahman Jasir al-Mansur; Abd al-Rahman Ahmad Abdulah Abdihi; Abd al-Rahman Ahmad al-Taifi; Abd al-Rahman Ahmad Saad al-Ziahri; Abu Abdalah Hamza Ahmad Abdalah al-Khatab; Abu Bakr, Hamza Ahmad Abdalah al-Khatab; Thu al-Karnin al-Sanani; Bin Salin; Aleksander; Sam…

U Guantanamu je njegov personalni dosije otvoren početkom 2008. godine i u sažetku je posebno istaknuta njegova sposobnost za evakuaciju prve linije, ratovanju u Avganistanu, vezama sa Talibanima, te obuke u terorističkim kampovima a posebno u Kandaharu, Al Faruk kampu i veze sa prvim ljudima Al Kaide i lične susrete sa Osamom bin Ladenom, Aimanom Zavahirijem i vojnim zapovjednikom Abu Hafs Al Masrijem, u to vrijeme.

Svakako, važnije od nadimaka, alijasa i niknejma je bez sumnje bogata biografija izuzetno opasnog teroriste – specijaliste za obuke bombaša samoubica, uz zloupotrebu i korištenje Khat (također kat ili QAT, zimzelenog narkotičkog lista), za „pripremanje“ tačnije drogiranje samoubica za žrtvovanje i uvjeravanje da je to u interesu Boga, Islama, Naroda i Države.

Istovremeno, on spada u red najsposobnijih boraca automatskim oružjem, posebno u uličnim borbama pri korištenju tzv. Kalašnjikova i Uzi-ja, i odabranim komandantom za kritične situacije i evakuaciju i premiještanje prvih borbenih linija u ratnom sukobu na bliskom rastojanju.

Abdul Rahman Ahmed je prošao osnovnu i naprednu obuku Al Kaidu u Al-Faruk trening kampu, uključujući i usavršavanje u pripremi za operacije samoubojstva. Američkim istražiteljima sam je priznao da je prošao obuku Al-Faruk kampa, u kome je proveo 57 dana, od sredine juna do sredine avgusta 2001. Njegov trening uključuje upoznavanje i korištenje automatskog oružja, puške AK-47 zatim, pištolja, M-16, Uzi, G-3, i RPG. U Kabulu je, bio angažovan od Al-Kaide da organizuje kurseve i obuke vezane za prikupljanje obavještajnih podataka, brdskog rata, korištenja artiljerijskih oruđa, poznavanje topografije, orijentacija u prostoru, protuzrakoplovnih oružja, vojnog vrha, urbanog ratovanja, izgradnje i postavljanja eksplozivnih naprava, korištenja otrova i uvježbavanja sposobnosti falsifikovanja dokumenata i hartija od vrjednosti.

DRUGI POVRATNIK: Ni on nije nikakav Muhamadi Davlatov – i najmanje je poznat po tom nadimku, mada je po njemu bio poznat za vrijeme rata u Čečeniji, gdje je ratovao protiv Ruske armije i službi bezbjednosti. Pravo ime mu je: Omar Hamzajavič Abdulajev, rođen je 11. oktobra 1978. u Dušanbeu, Hesar region, Tadžikistan. Koristio je i druga imena u ličnim dokumentima ali i u javnosti: Omar Hamzajavič Abdalajiv, Abduloev Umar Hamzaevič, Umar Hamza Abd al-Lajeu, Omar al-Tadžiki… Smatra se glavnim komandantom Al Kaide za Tadžikistan i Uzbekistan, i koristio je razne tehnike prikrivanja vlastitog identiteta, čak i nakon zarobljavanja, pred istražiteljima u Guantanamu.

Omar Hamzajavič je prošao osnovnu i naprednu obuku Al-Kaide u terorističkim kampovima i priznao da je prošao specijalizirane terorističke obuke Al-Kaide upotrebe eksploziva i otrova, i da je obučavan od Abu Khabab al-Masrija, uključujući korištenje cijanida. Pritvorenik je živio u „Babu Camp“, identificiranom kao zajednički kamp koji koriste Al Kaida i Talibani za obavljanje obuke za samoubice. Čak je bio zarobljen s nekoliko dokumenata, koji sadržavaju pojedinosti obuka za korištenje eksploziva, kemijskih sredstava, te proizvodnji otrova i upotrebi biološkog oružija u velikim gradovima i naseljenim mjestima.

Smatra se izuzetno organizaciono sposobnim i inteligentnim vođom, povezanim sa mrežom terorista u Avganistanu, Pakistanu, Tadžikistanu ali i na području Rusije, posebno u Dagestanu, Ingušetiji i Čečeniji. Amerikanci ga procjenjuju kao osobu najvišeg rizika i prjetnju najvišeg nivoa, po vlastitu nacionalnu bezbjednost.

Njegova biografija puna je brojnih terorističkih akcija pri kojima je korišten cijanid ili biološki agensi, i uz upotrebu eksploziva.

Nakon prebacivanja Abdulu Aziz al-Svidija i Abdel Malik Ahmed Abdel Vahaba al-Rahabija, prvog instruktora Al Kaidinih bombaša i oficira te drugog, koji je obavljao dužnost tjelohranitelja Osame bin Ladena u Podgoricu, Balkan postaje opasna linija fronta koju terorističke organizacije, kao svojevrsna američka, geopolitička pješadija, uspostavljaju na Jugoistoku Evrope.

Dževad Galijašević/ Fond strateške kulture

POSTAVI ODGOVOR

*