Прихватни центри на грчким оствима пребукирани

0

И даље,у просеку, дневно стиже 200 нових миграната и постоји оправдана бојазан да ће се тако и наставити јер се споразум измедју ЕУ и Турске не спроводи

Ситуација са мигрантима на грчким острвима у Источном Егеју сваког дана може да измакне контроли.Свакодневно са турске обале стижу чамци са неколико стотина људи,а капацитети у прихватним центрима су одавно препуњени. Само у августу ушло је преко мора у Грчку 2.300 миграната, или 3.500 после покушаја пуча у Турској. Локалне власти на Лезбосу и Хиосу упутиле су апел влади да се хитно предузму кораци како би се смањио притисак миграната на овим острвима на којима је тренутно преко 12.000 миграната.

У писму влади се упозорава на алармантну ситуацију коју је све теже контролисати јер локалне власти немају ни полицијске снаге ни одговарајућу инфраструктуру која може да осигура безбедност на острвима на која свакодневно пристиже све већи број миграната.У прихватним центрима су одавно попуњени капацитети и тренутно је у сваком од њих бар три пута већи број миграната од планираног.Тако,је у центру на Лезбосу уместо 3.500, у кампу смештено 5.500 миграната,а на Хиосу, уместо 1.100 већ 3.500 људи.

Лолаклне власти нису у стању да спроведу регистрацију која је на неодређено време обустављена, нема ни потребног броја полицајаца који би патролирали. Све чешћи су сукоби међу мигрантима, локално становништво живи у страху да не додје до нереда. И даље,у просеку, дневно стиже 200 нових миграната и постоји оправдана бојазан да ће се тако и наставити јер се споразум измедју ЕУ и Турске не спроводи.

Министар за миграцију Јанис Музалас подвлачи да је његова примена најважнија карика јер, у противном, ако не буде договора између Анкаре и Брисела, уколико се Турцима не одобри безвизни режим до октобра, Грчка ће се суочити са новим таласом миграната. По процени  Музаласа то може да буде чак  180.000 нових миграната на територији Грчке.

У овом тренутку их је у Грчкој већ готово 59.000. Њих 41.000, највише Сиријаца, затражили су азил, око 2.000 изразили су жељу да се врате у домовину, око 11.000 је још у процесу регистрације на острвима. Међутим, за око 4.000 миграната нема података где се тачно налазе и какве су им намере. То су они који вешто избегавају сваку регистрацију и који се надају да ће успети да илегални пређу границу и наставе пут даље према Европи.

Истовремено, Комитет за избеглице УН упозорава Грчку да мора да учини много више него до сада за смештај миграната који,како је наглашено,морају зиму да дочекају у адекватним условима.

Истовремено, са мигрантима стижу и турски држављани који траже азил у Грчкој. За последњих недељу дана, поред групе турских пилота који су пребегли одмах после покушаја пуча, седморо турских држављана затражило је азил. На острво Родос је стигла породица туских универзитетских професора, а у луку Александруполи на северу земље, још троје.

 

Политика

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*