Пријаве против Пернара због фотографисања са малолетницима

Полиција у Загребу добила је најмање три пријаве из средњих школа да се посланик Живог зида Иван Пернар неовлашћено и игноришући упозорења запослених фотографисао са малолетницима у школама, јавља "Јутарњи лист".

0

Из загребачке полицијске управе потврдили су Јутарњем да су против Ивана Пернара примили неколико позива, наводећи да проверавају све наводе.

Директорка загребачке Хотелијерско-туристичке школе Марија Рашан Крижанац о том инциденту дописом је обавестила председника хрватског Сабора Божу Петрова, Министарство науке и образовања, Градску канцеларију за образовање, дечју заштитницу и полицијску станицу Загреб.

Она је навела да је Пернар прекршио два закона – Закон о васпитању и образовању, Закон о заштити личних података, као и више одредби из Конвенције о заштити и правима детета, али и статут школе.

„Пернар је у школу ушао на врло непримерен начин, без претходне најаве. Игнорисао је заустављање на улазу и улазио у разреде. Обавестила сам родитеље, а с ученицима смо разговарали и ја, и наставници, и особље из стручне службе“, каже она.

Према њеним информацијама, ова школа није једина у коју је Пернар насилно ушао.

У допису институцијама навела је да су малолетна деца (махом 15-годишњаци) тиме искоришћена у политичке сврхе, да су се ученици сликали без знања и одобрења родитеља, а да су фотографије објављене на Фејсбуку.

„Да ми се претходно најавио, врло радо бих поразговарала с њим. Немам ништа против да с децом комуницира било ко, само морам знати зашто, односно с којим предвиђеним исходима. На директору је да процијени је ли садржај који се нуди ученицима примерен и да за то преузме одговорност“, навела је Марија Рашан Крижанац.

ТАНЈУГ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*