Прикупљање потписа подршке народној иницијативи ЗА ПРОМЕНУ УСТАВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У УСТАВ КРАЉЕВИНЕ СРБИЈЕ

0

Београд, 21. новембар 2016. – Данас почиње јавно прикупљање потписа подршке грађана народној иницијативи за промену Устава Републике Србије у Устав Краљевине Србије.nkjnkjnkjnkjnkjn

Потписивање подршке организује се на територији града Београда, обављаће се на следећим локацијама:

ЦЕНТРАЛНО ПРИКУПЉАЊЕ

 • канцеларија Удружења Краљевина Србија, ул. Влајковићева бр. 4 (локал у приземљу), сваког дана од 21. до 27. новембра у термину од 10.00 до 22.00 часа
 • Кнез Михаилова улица

ЗВЕЗДАРА

 • и 23. новембар – општина Звездара од 13 до 16 ч.
 • новембар – Вуков споменик
 • новембар – Устаничка улица – окретница трамваја – од 16 до 19ч; Вуков споменик
 • новембар – миријевска пијаца од 10 до 13 ч.
 • новембар – Цветкова пијаца 10 – 13 ч.
 • новембар – Ђерам од 10 до 13 ч.

ПАЛИЛУЛА

 • штанд код Палилулске пијаце

РАКОВИЦА

 • новембар – испред Максија у ул. Пилота Михаила Петровића, 12 – 16 ч.
 • новембар –испред МЗ Митар Бакић у ул. Пилота Михаила Петровића, 18 – 20 ч.
 • новембар – испред Максија на Канаревом Брду у ул. Борса од 12 до 16 ч.
 • новембар – на пијаци на Видиковцу у улици Видиковачки венац од 12 до16 ч.
 • новембар – на пијаци на Видиковцу у ул. Видиковачки венац, од12 до 16 ч.

За информације о прикупљању потписа на општинама које нису наведене, више можете прочитати на нашем сајту: http://kraljevinasrbija.rs/aktuelnosti/lokacije-kontakti-standova-za-prikupljanje-potpisa-podrske-promeni-ustava

Подсећамо да је пре тачно десет година, на Митровдан, 8. новембра 2006. Народна скупштина прогласила Устав Републике Србије који је претходно потврђен на референдуму.

У складу са законом, Народна иницијатива је о предлогу промене Устава у Устав Краљевине прво обавестила Народну скупштину 9. септембра ове године.

Подсећамо да је Удружење Краљевина Србија на свом Првом конгресу, одржаном 27. марта 2016. у Врњачкој Бањи једногласно усвојило Декларацију којом се обавезало да покрене иницијативу за промену устава у Устав Краљевине Србије.

Позивамо све грађане који желе да дају подршку народној иницијативи, да нам се јаве или у наведеним терминима дођу на локације где ће се прикупљати потписи.

Молимо заинтересоване грађане да приликом доласка, понесу важећу личну карту, јер без ње није могуће дати потпис подршке.


КО СМО МИ?

Удружење Краљевина Србија је основала група студената београдског Универзитета 2008. године, под именом Краљева омладина, која од јануара 2010. године наставља да делује као подмладак веће организације – Удружења Краљевина Србија.

Ми смо нестраначко и непрофитно удружење, под покровитељством Њ.К.В. Престолонаследника Александра, са примарним циљем обнове монархије у Србији.jhkjhkjh

Од оснивања до данас, наше Удружење је постало највећа невладина организацијау земљи, са сталним растом броја чланова. Тренутно Удружење броји преко 18.000 чланова, махом млађих од 35 година, који су организовани у преко 80 одбора и повереништава широм земље и иностранства.

ШТА ЖЕЛИМО ДА УРАДИМО?

Према последњем истраживању јавног мњења, 39,7% грађана подржава обнову уставне парламентарне монархије, што ову опцију чини водећом у нашем друштву, и то без икакве медијске кампање.

Уз такву подршку, Удружење се у свом раду користи искључиво позитивним деловањем, где кроз промотивне активности и хуманитарни рад приближава грађанима идеју уставне парламентарне монархије. Окупљањем што већег броја присталица ове идеје у Удружењу, желимо да издејствујемо одржавање референдума о државном уређењу, на коме би се сви грађани изјаснили о питању поновног успостављања монархије у Србији.

Како је Круна изнад страначких и свих других подела у друштву, тако и наше Удружење окупља све грађане, без обзира на њихову политичку, националну или верску припадност. Сматрамо да само таквим деловањем, јединствени можемо будућност наше државе учинити бољом!

ЗАШТО МОНАРХИЈА?

Уверени смо да би поновно успостављање уставне парламентарне монархије био савршени начин спајања традиционалних, вековних вредности нашег народа и његове славне прошлости са модерним добом, јер се раскид са традицијом никада није показао добрим по један народ, нарочито не наш. Државе које су очувале своју традицију и уградиле је у модерно доба данас су најразвијеније на свету, а 7 од њих 10 су монархије.

У уставној парламентарној монархији однос власти који има Краљ и коју има влада је најбоље објашњење у реченици „Краљ краљује, а влада влада“. У монархијама се на парламентарним изборима бирају представници народа у скупштини који на основу формирања већине предлажу мандатара владе, кога потврђује Краљ. Главне одлуке које се тичу вођења државе доносе влада и скупштина, а Краљ, као нестраначка и надстраначка личност, је фактор стабилности, јединства, континуитета и помирења и он је ту да помогне политичарима у превазилажењу страначких сукоба и да усмери носиоце власти ка заједничком раду у корист државе и народа. Тај систем је омогућио да данашње монархије буду и најуспешније земље на свету, а међу њима су: Норвешка, Шведска, Велика Британија, Данска, Аустралија, Канада, Јапан…

Везе Њ.К.В. Престолонаследника Александра са свим Дворовима ових држава биле би од непроцењиве користи нашој земљи, како у спољној тако и у унутрашњој политици.

Нашој земљи је потребан Краљ као фактор стабилности, који је неутралан, политички неопредељен и независан од било каквих центара моћи, спреман да преузме тешку одговорност у име свих, као институција која никоме не „дугује“ за свој положај. То не можемо рећи за институцију председника, јер он за свој положај „дугује“ странкама, коалиционим партнерима, и финансијерима из предизборне кампање. То утиче на ефикасност институције председника и на појаву честих политичких нестабилности у земљи, које даље резултирају економском нестабилношћу – ефекти политичке нестабилности су ти да нашу земљу заобилазе озбиљни инвеститори са здравим капиталом, што има директне последице на животни стандард грађана.

Краљ нема „резервни положај“, већ мора својом личношћу и својим радом константнобити у служби грађана!

Успостављањем институције Краља више не би било председничких избора (који су се у Србији догађали и чешће него што мандат предвиђа), чиме би се остварила значајна уштеда у буџетским средствима. Такође, оно што мало грађана зна, је да се у републици поред актуелног председника из буџета издржавају и сви бивши председници са својим породицама. Све ово чини институцију Краља 3 пута јефтинијом од институције председника по грађане Србије!

Уз све наведено, ми сматрамо да је поновно успостављање монархије у Србији једино решење да Србија добије здрав темељ на коме би се изградила модерна, економски стабилна и просперитетна држава!

ЗАЈЕДНО МОЖЕМО ДА УЧИНИМО НАШУ ДРЖАВУ БОЉОМ!

КРУНИШИМО СРБИЈУ!nkjnkjnkjnkjnkjn

Удружење Краљевина Србија

под покровитељством Њ.К.В. Престолонаследника Александра

адреса: ул. Влајковићева 4, IV спрат, 11.000 Београд

тел: 011 408 92 24

www.kraljevinasrbija.com * info@kraljevinasrbija.com

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*