Prikupljanje potpisa podrške narodnoj inicijativi ZA PROMENU USTAVA REPUBLIKE SRBIJE U USTAV KRALJEVINE SRBIJE

0

Beograd, 21. novembar 2016. – Danas počinje javno prikupljanje potpisa podrške građana narodnoj inicijativi za promenu Ustava Republike Srbije u Ustav Kraljevine Srbije.nkjnkjnkjnkjnkjn

Potpisivanje podrške organizuje se na teritoriji grada Beograda, obavljaće se na sledećim lokacijama:

CENTRALNO PRIKUPLJANJE

 • kancelarija Udruženja Kraljevina Srbija, ul. Vlajkovićeva br. 4 (lokal u prizemlju), svakog dana od 21. do 27. novembra u terminu od 10.00 do 22.00 časa
 • Knez Mihailova ulica

ZVEZDARA

 • i 23. novembar – opština Zvezdara od 13 do 16 č.
 • novembar – Vukov spomenik
 • novembar – Ustanička ulica – okretnica tramvaja – od 16 do 19č; Vukov spomenik
 • novembar – mirijevska pijaca od 10 do 13 č.
 • novembar – Cvetkova pijaca 10 – 13 č.
 • novembar – Đeram od 10 do 13 č.

PALILULA

 • štand kod Palilulske pijace

RAKOVICA

 • novembar – ispred Maksija u ul. Pilota Mihaila Petrovića, 12 – 16 č.
 • novembar –ispred MZ Mitar Bakić u ul. Pilota Mihaila Petrovića, 18 – 20 č.
 • novembar – ispred Maksija na Kanarevom Brdu u ul. Borsa od 12 do 16 č.
 • novembar – na pijaci na Vidikovcu u ulici Vidikovački venac od 12 do16 č.
 • novembar – na pijaci na Vidikovcu u ul. Vidikovački venac, od12 do 16 č.

Za informacije o prikupljanju potpisa na opštinama koje nisu navedene, više možete pročitati na našem sajtu: http://kraljevinasrbija.rs/aktuelnosti/lokacije-kontakti-standova-za-prikupljanje-potpisa-podrske-promeni-ustava

Podsećamo da je pre tačno deset godina, na Mitrovdan, 8. novembra 2006. Narodna skupština proglasila Ustav Republike Srbije koji je prethodno potvrđen na referendumu.

U skladu sa zakonom, Narodna inicijativa je o predlogu promene Ustava u Ustav Kraljevine prvo obavestila Narodnu skupštinu 9. septembra ove godine.

Podsećamo da je Udruženje Kraljevina Srbija na svom Prvom kongresu, održanom 27. marta 2016. u Vrnjačkoj Banji jednoglasno usvojilo Deklaraciju kojom se obavezalo da pokrene inicijativu za promenu ustava u Ustav Kraljevine Srbije.

Pozivamo sve građane koji žele da daju podršku narodnoj inicijativi, da nam se jave ili u navedenim terminima dođu na lokacije gde će se prikupljati potpisi.

Molimo zainteresovane građane da prilikom dolaska, ponesu važeću ličnu kartu, jer bez nje nije moguće dati potpis podrške.


KO SMO MI?

Udruženje Kraljevina Srbija je osnovala grupa studenata beogradskog Univerziteta 2008. godine, pod imenom Kraljeva omladina, koja od januara 2010. godine nastavlja da deluje kao podmladak veće organizacije – Udruženja Kraljevina Srbija.

Mi smo nestranačko i neprofitno udruženje, pod pokroviteljstvom NJ.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra, sa primarnim ciljem obnove monarhije u Srbiji.jhkjhkjh

Od osnivanja do danas, naše Udruženje je postalo najveća nevladina organizacijau zemlji, sa stalnim rastom broja članova. Trenutno Udruženje broji preko 18.000 članova, mahom mlađih od 35 godina, koji su organizovani u preko 80 odbora i povereništava širom zemlje i inostranstva.

ŠTA ŽELIMO DA URADIMO?

Prema poslednjem istraživanju javnog mnjenja, 39,7% građana podržava obnovu ustavne parlamentarne monarhije, što ovu opciju čini vodećom u našem društvu, i to bez ikakve medijske kampanje.

Uz takvu podršku, Udruženje se u svom radu koristi isključivo pozitivnim delovanjem, gde kroz promotivne aktivnosti i humanitarni rad približava građanima ideju ustavne parlamentarne monarhije. Okupljanjem što većeg broja pristalica ove ideje u Udruženju, želimo da izdejstvujemo održavanje referenduma o državnom uređenju, na kome bi se svi građani izjasnili o pitanju ponovnog uspostavljanja monarhije u Srbiji.

Kako je Kruna iznad stranačkih i svih drugih podela u društvu, tako i naše Udruženje okuplja sve građane, bez obzira na njihovu političku, nacionalnu ili versku pripadnost. Smatramo da samo takvim delovanjem, jedinstveni možemo budućnost naše države učiniti boljom!

ZAŠTO MONARHIJA?

Uvereni smo da bi ponovno uspostavljanje ustavne parlamentarne monarhije bio savršeni način spajanja tradicionalnih, vekovnih vrednosti našeg naroda i njegove slavne prošlosti sa modernim dobom, jer se raskid sa tradicijom nikada nije pokazao dobrim po jedan narod, naročito ne naš. Države koje su očuvale svoju tradiciju i ugradile je u moderno doba danas su najrazvijenije na svetu, a 7 od njih 10 su monarhije.

U ustavnoj parlamentarnoj monarhiji odnos vlasti koji ima Kralj i koju ima vlada je najbolje objašnjenje u rečenici „Kralj kraljuje, a vlada vlada“. U monarhijama se na parlamentarnim izborima biraju predstavnici naroda u skupštini koji na osnovu formiranja većine predlažu mandatara vlade, koga potvrđuje Kralj. Glavne odluke koje se tiču vođenja države donose vlada i skupština, a Kralj, kao nestranačka i nadstranačka ličnost, je faktor stabilnosti, jedinstva, kontinuiteta i pomirenja i on je tu da pomogne političarima u prevazilaženju stranačkih sukoba i da usmeri nosioce vlasti ka zajedničkom radu u korist države i naroda. Taj sistem je omogućio da današnje monarhije budu i najuspešnije zemlje na svetu, a među njima su: Norveška, Švedska, Velika Britanija, Danska, Australija, Kanada, Japan…

Veze NJ.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra sa svim Dvorovima ovih država bile bi od neprocenjive koristi našoj zemlji, kako u spoljnoj tako i u unutrašnjoj politici.

Našoj zemlji je potreban Kralj kao faktor stabilnosti, koji je neutralan, politički neopredeljen i nezavisan od bilo kakvih centara moći, spreman da preuzme tešku odgovornost u ime svih, kao institucija koja nikome ne „duguje“ za svoj položaj. To ne možemo reći za instituciju predsednika, jer on za svoj položaj „duguje“ strankama, koalicionim partnerima, i finansijerima iz predizborne kampanje. To utiče na efikasnost institucije predsednika i na pojavu čestih političkih nestabilnosti u zemlji, koje dalje rezultiraju ekonomskom nestabilnošću – efekti političke nestabilnosti su ti da našu zemlju zaobilaze ozbiljni investitori sa zdravim kapitalom, što ima direktne posledice na životni standard građana.

Kralj nema „rezervni položaj“, već mora svojom ličnošću i svojim radom konstantnobiti u službi građana!

Uspostavljanjem institucije Kralja više ne bi bilo predsedničkih izbora (koji su se u Srbiji događali i češće nego što mandat predviđa), čime bi se ostvarila značajna ušteda u budžetskim sredstvima. Takođe, ono što malo građana zna, je da se u republici pored aktuelnog predsednika iz budžeta izdržavaju i svi bivši predsednici sa svojim porodicama. Sve ovo čini instituciju Kralja 3 puta jeftinijom od institucije predsednika po građane Srbije!

Uz sve navedeno, mi smatramo da je ponovno uspostavljanje monarhije u Srbiji jedino rešenje da Srbija dobije zdrav temelj na kome bi se izgradila moderna, ekonomski stabilna i prosperitetna država!

ZAJEDNO MOŽEMO DA UČINIMO NAŠU DRŽAVU BOLJOM!

KRUNIŠIMO SRBIJU!nkjnkjnkjnkjnkjn

Udruženje Kraljevina Srbija

pod pokroviteljstvom NJ.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra

adresa: ul. Vlajkovićeva 4, IV sprat, 11.000 Beograd

tel: 011 408 92 24

www.kraljevinasrbija.com * info@kraljevinasrbija.com

POSTAVI ODGOVOR

*