Прилепин: Шта, Русија заостаје 150 година за Европом? Ја бих да будемо 1.500 даље од Апокалипсе!

0

СВИМА су пуна уста Људмиле Улицке (75) која је рекла да Русија заостаје за Европом 150 година. А да ли је Улицка лично заостала, рецимо за Бегбедером једно 150 година или није?

А и Украјина – заостаје ли она?

Много је питања.

Сви се баве тим њеним „Русија заостаје за Европом 150 година“.

Шта и ако заостаје. Ја бих гледао да будемо једно 1.500 година даље од Апокалипсе.

Једно ми није јасно: мисли ли Улицка да заостаје само Русија, а да она сама жустро граби напред и обазире се тужно на нас остаје и довикује: е-е-е-е-еј, пожурите, е-е-е-еј – заостајемо!

Колико Украјина заостаје – 150 или 75 година? Или је она већ претекла Европу па сад стоји и чека да је сустигне јер јој је мало непријатно да буде испред ње…

Петар Акопов, политиколог и новинар написа да Улицка говори исто што су говорили у своје време Чадајев и Лењин.

Ех, Петре, ти си добар момак, али данас није 8. март. Шта ће ти такви комплименти?

Чадајев је велики филозоф и руски империјалиста. Прочитај оно што је написао о пољском устанку да не би и даље глупости писао.

А Лењин је био прагматик и тактичар са огромном, просто нељудском главуџом. Он је Улицку претекао за једно 1.500 година. Све у свему: каква су ти то уопште поређења?!

Улицку си тако могао и са метеоритом упоредити, и са вулканом, и са Маријанско браздом и са сазвежђем Кентаур.

Или са… 1868-ом годином у Европи, у којој ми – с обзиром да за овом Европом каснимо 150 година – сада живимо. А та година је сасвим симпатична.

Те године је у Мађарској био донет закон о народним школама и реформи образовања.

Ето, ускоро ћемо ми – сељачка стока – кренути у школу.

А на нивоу Аустро-Угарске је био донет закон о равноправности нација. Више ни за кога није било цензуса, сви су могли добити највише образовање, чак још и данас дивљи пријатељи степа Калмици и Тунгузи.

Те године је почео рад петодневни (Нирнбершки) конгрес Савеза немачких радничких удружења (председавао је Аугуст Бебел). Так конгрес је утврдио нови програм и донео одлуку о приступању Првој Интернационали. Лева. лева, лева…

У Француској је био донет закон о штампи који је елиминисао цензуру, а пооштрио казне за испаде против власти, а само изрицање казни одузео поротама и предао га трибуналима за изрицање поправних мера.

Узгред. Ако неко пише а је Русија заостала 150 година за Европом, било би баш европски то предати неком трибуналу. Неком који изричне поправне мере.

Сустижи Европу, раго.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*