Принцеза Покахонтас-између мита и историје

Шта је заједничко гувернеру Харију Берду, Пoлин де Ротшилд, бившим првим дамама Едит Вилсон и Ненси Реган, астроному Персивалу Ловелу, генералу Џорџу Рaндолфу? Сви они, и многе друге знамените личности америчке историје ‒ потомци су чувене Покахонтас, ћерке поглавице племена Поухатан Алгонкин.

0

Позната под разним именима ‒ Матоака („мала чигра“), Амонуте, Ребека Ролфчувена Покахонтас рођена је око 1596. године у данашњој Вирџинији. Први записи о њој потичу од енглеског капетана Џона Смита, који упознаје поглавичину ћерку када је имала само 13 година, а иако се у записима од 19. века помиње њихова љубав, коју илуструје и анимирани филм из 1995. године, историја говори другачије. 2d1075d6-3a2b-4e95-b94d-392889a6bbf9Капетан Џон Смит истраживао је крај у коме је живело њено племе, па га је 1607. године заробио поглавичин млађи брат. Први његов сусрет са Покахонтас догодио се 1608. године. У писму које шаље краљици Ани (1616), Смит бележи да му је млада Индијанка спасла живот, храбро иступивши и тражећи његово ослобађање. Пошто се вратио међу своје, у Џејмстаун, Покахонтас га је посећивала, играла се са тамошњом децом и доносила им храну. Ширењем колонизованог подручја, дошло је и до сукоба досељеника и њеног племена; капетан Смит бива рањен и враћа се у Европу, а племену саопштавају да је мртав, због чега Покахонтас тугује и престаје да посећује Џејмстаун.john-smithБурни живот чувене Индијанке обележен је и ропством у племену Патавомека 1613. године, када је поглавица предаје непријатељу због оружја и заробљеника. Одводе је у данашњи Честерфилд, где је свештеник Александар Витакер упознаје са енглеским језиком и приближава јој хришћанство. Покахонтас се убрзо покрштава и постаје Ребека. Чак одбија да се врати у своје племе када јој то бива понуђено, рекавши да се осећа безвредном међу својим народом који ју је олако предао због оружја.12289410_f1024

Године 1614. Похаконтас, сада Ребека, удаје се за Џона Ролфа, узгајивача дувана, и са њим добија сина Томаса. Доприневши својим браком миру између Енглеза и индијанских племена, шаљу је са групом њених сународника у Енглеску. Тамо бивају одушевљени њеном лепотом, љубављу према Енглезима и браком са једним од њих, па је примају и на двору краља Џејмса Првог. Занимљиво је да је на овом путу Покахонтас срела Џона Смита, свог некадашњег пријатеља за кога је мислила да је мртав.
1000509261001_1095813852001_bio-top250-pocahontas-proposalaccepted
На путу кући, 1617. године, Покахонтас се разбољева на броду, па се брачни пар Ролф искрцава у Грејвсенду у Кенту. Тамо је Покахонтас убрзо преминула, а сахрањена је на црквеном гробљу у том граду. Не зна се тачан узрок њене смрти, али се претпоставља да је реч о запаљењу плућа, туберкулози, а могуће је чак и да је била отрована.
4635340998_d95fb4e704_b
Кроз деценије и векове, прича о храброј, пожртвованој индијанској принцези добијала је романтичарске елементе. Данас, многа места, знаменитости и производи у Америци носе њено име, а успомену на њу чува и уметност, пре свега књижевност и филм.

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*