Princeza Pokahontas-između mita i istorije

Šta je zajedničko guverneru Hariju Berdu, Polin de Rotšild, bivšim prvim damama Edit Vilson i Nensi Regan, astronomu Persivalu Lovelu, generalu Džordžu Randolfu? Svi oni, i mnoge druge znamenite ličnosti američke istorije ‒ potomci su čuvene Pokahontas, ćerke poglavice plemena Pouhatan Algonkin.

0

Poznata pod raznim imenima ‒ Matoaka („mala čigra“), Amonute, Rebeka Rolfčuvena Pokahontas rođena je oko 1596. godine u današnjoj Virdžiniji. Prvi zapisi o njoj potiču od engleskog kapetana Džona Smita, koji upoznaje poglavičinu ćerku kada je imala samo 13 godina, a iako se u zapisima od 19. veka pominje njihova ljubav, koju ilustruje i animirani film iz 1995. godine, istorija govori drugačije. 2d1075d6-3a2b-4e95-b94d-392889a6bbf9Kapetan Džon Smit istraživao je kraj u kome je živelo njeno pleme, pa ga je 1607. godine zarobio poglavičin mlađi brat. Prvi njegov susret sa Pokahontas dogodio se 1608. godine. U pismu koje šalje kraljici Ani (1616), Smit beleži da mu je mlada Indijanka spasla život, hrabro istupivši i tražeći njegovo oslobađanje. Pošto se vratio među svoje, u Džejmstaun, Pokahontas ga je posećivala, igrala se sa tamošnjom decom i donosila im hranu. Širenjem kolonizovanog područja, došlo je i do sukoba doseljenika i njenog plemena; kapetan Smit biva ranjen i vraća se u Evropu, a plemenu saopštavaju da je mrtav, zbog čega Pokahontas tuguje i prestaje da posećuje Džejmstaun.john-smithBurni život čuvene Indijanke obeležen je i ropstvom u plemenu Patavomeka 1613. godine, kada je poglavica predaje neprijatelju zbog oružja i zarobljenika. Odvode je u današnji Česterfild, gde je sveštenik Aleksandar Vitaker upoznaje sa engleskim jezikom i približava joj hrišćanstvo. Pokahontas se ubrzo pokrštava i postaje Rebeka. Čak odbija da se vrati u svoje pleme kada joj to biva ponuđeno, rekavši da se oseća bezvrednom među svojim narodom koji ju je olako predao zbog oružja.12289410_f1024

Godine 1614. Pohakontas, sada Rebeka, udaje se za Džona Rolfa, uzgajivača duvana, i sa njim dobija sina Tomasa. Doprinevši svojim brakom miru između Engleza i indijanskih plemena, šalju je sa grupom njenih sunarodnika u Englesku. Tamo bivaju oduševljeni njenom lepotom, ljubavlju prema Englezima i brakom sa jednim od njih, pa je primaju i na dvoru kralja Džejmsa Prvog. Zanimljivo je da je na ovom putu Pokahontas srela Džona Smita, svog nekadašnjeg prijatelja za koga je mislila da je mrtav.
1000509261001_1095813852001_bio-top250-pocahontas-proposalaccepted
Na putu kući, 1617. godine, Pokahontas se razboljeva na brodu, pa se bračni par Rolf iskrcava u Grejvsendu u Kentu. Tamo je Pokahontas ubrzo preminula, a sahranjena je na crkvenom groblju u tom gradu. Ne zna se tačan uzrok njene smrti, ali se pretpostavlja da je reč o zapaljenju pluća, tuberkulozi, a moguće je čak i da je bila otrovana.
4635340998_d95fb4e704_b
Kroz decenije i vekove, priča o hrabroj, požrtvovanoj indijanskoj princezi dobijala je romantičarske elemente. Danas, mnoga mesta, znamenitosti i proizvodi u Americi nose njeno ime, a uspomenu na nju čuva i umetnost, pre svega književnost i film.

RTS

POSTAVI ODGOVOR

*