Припреме за протест припадника Војске Србије: Данас је Дан Д!

У току припреме за први протест професионалних војника, синдикалци се надају да ће разум превладати. Подршку најавили полицајци и војни пензионери

0

Уколико представници Синдиката војске Србије и Министарства одбране не пронађу обострано прихватљиво решење по први пут у историји на улицама Београда ће протестовати професионални војници.

– Ми не желимо да протестујемо. Надамо се да ће разум превладати – каже за Данас Новица Антић, председник Војног синдиката Србије. Према његовим речима, претходна два дана није било разговора са Министарством одбране пошто је наша делегација била на службеном путу у Брисел.

– На последњем састанку је све било у домену рекла-казала. Ништа конкретно нисмо договорили. Иако имамо неке незваничне податке да би до договора могло да дође, за сада ништа још увек није званично – наводи Антић. Он је додао да су припреме у току за протестно окупљање војника, које је заказано за недељу (27. новембар) у 5 до 12 испред Министарства одбране. У току данашњег дана ће се дефинитивно знати да ли ће до протеста доћи.

Синдикалци инсистирају да се утврди нова основица за обрачун плата у износу не нижем од основице која се примењивала пре смањења од 10 одсто. Траже и одлагање примене Правилника о платама запослених у Војсци, давање гаранција послодавца да неће доћи до отпуштања запослених у војном здравству, нити смањења капацитета.

Додатно, од Министарства одбране се захтевају гаранције да ће се у преговоре за закључење посебног колективног уговора за запослене у Војсци приступити одмах по позиву репрезентативног синдиката, а најкасније до 1. фебруара као и да ће се одмах приступити закључењу споразума којим ће се створити услови за несметано синдикално деловање у систему одбране.

Подсетимо, пре три дана Министарство одбране је издало саопштење у којем су навели да је постигнут договор између две стране, али су синдикални представници то врло брзо демантовали.

Активну подршку војницима ће на евентуалном протесту пружити и чланови Полицијског синдиката Србије (ПСС).

„С обзиром да је Војни синдикат Србије најавио протест усмерен на есенцијалну заштиту радника у Министарству одбране, свеобухватне професионализације министарства као и стандардизације положаја радника еквивалентне положају војске у међународним организацијама којима јавно тежи наша држава, Полицијски синдикат Србије је у моралној, синдикалној обавези да подржи колеге из сектора безбедности у остваривању својих права“, стоји у образложењу одлуке УО ПСС-а.

Поред полицајаца, подршку војницима су најавили и чланови Синдиката правосуђа Србије, Савез самосталних синдиката Србије-ЈСО-Установа за извршење кривичних санкција, Удружење синдиката пензионисаних војних лица Србије, Удружени синдикати Србије „Слога“, синдикат „Слога Министарство одбране“, Синдиката “Слога“ ВМА, Удружење ратних ветерана инвалида и породица погинулих бораца Србије…

В. Јеремић, ДАНАС

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*