Природна катастрофа која ће уздрмати Америку: Јужна Калифорнија остаје без плажа за мање од сто година! (ВИДЕО)

0

Уз мало људске интервенције, 67% плажа на југу Kалифорније потпуно ће нестати за мање од сто година

Подизање мора односи песак са обала Тихог океана таквим темпом који би до краја века могао да остави Јужну Kалифорнију са само неколико употребљивих плажа, саопштили су научници.

Према истраживању заснованом на информацијама из новог компјутерског модела Америчке геолошке агенције, уз мало људске интервенције 67 одсто плажа на југу Kалифорније потпуно ће еродирати за мање од сто година, објавио је Журнал за географска истраживања.

Плаже су у последње време повећале површину захваљујући вештачкој „дохрани“ због које су обале данас богате песком.

Овај тренд би, међутим, могао да се промени, а плаже да потпуно ишчезну, ако се ниво мора подигне за један или два метра, кажу научници. Обнављање обала креће се темпом који вероватно није довољно брз да спречи дугорочну ерозију.

Ако више од половине песка са локалних плажа нестане, изгубиће се и природни амортизер који штити 18 милиона људи од подизања нивоа мора и јаких олуја.

Такође, пошто ова обала доноси зараду од 40 милијарди долара од туризма, научници сматрају да би ерозија плажа описана у извештају могла да представља економску катастрофу.

Kалифорнијска обалска комисија одмах је затражила од локалних заједница да предузму мере против подизања мора тако што ће плажама додавати песак и подизати или премештати неке структуре и градити бедеме.

Извршни директор комисије Џек Ејсворт каже да је губљење плажа неприхватљиво за Kалифорнију.

„Плаже су наши паркови и економско срце и душа наших приморских заједница. Морамо учинити све што можемо да их сачувамо за будуће генерације“, рекао је Ејсворт.

 

 

OCRegister

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*