Pristalice nezavisnosti Kalifornije otvaraju ambasadu u Rusiji?!

0

Inicijativa „Da Kalifornija“, koja zastupa ideju odvajanja Kalifornije od Sjedinjenih Američkih Država, želi da otvori „ambasadu“ države u Rusiji.

Grupa „Da Kalifornija“ pojavila se nešto pre izbora. Lider aktivista Luis Marineli posetio je Rusiju pre dva meseca i sastao se sa Antiglobalističkim pokretom Rusije. Lider pokreta upoznao se sa ruskim antiglobalistima krajem septembra na konferenciji u Moskvi. Marineli kaže da članovi ruskog pokreta dele njegovo uverenje da država ima pravo na samoopredeljenje.

Marineli je izjavio da se njegova „ambasada“ neće baviti diplomatskim pitanjima, već će radije biti nastavno-metodološki centar koji će Rusima govoriti o istoriji i kulturi Kalifornije, jačati trgovinske veze i promovisati turizam. Marineli planira da otvori ovakve centre po celom svetu. On smatra da će to pomoći da Kalifornija brzo dobije pravo na nezavisnost.

Marineli je stanovnik Kalifornije i bivši nastavnik ruskog jezika. Lider pokreta „’Da‘ Kalifornija“ je spreman da komunicira sa grupama iz različitih zemalja, bez obzira na to kako ih doživljavaju u okruženju, glavno je da te grupe dele njihovu težnju ka nezavisnosti.

– Zbog toga ne vidimo problem da se putuje u Rusiju ili, na primer, potpiše sporazum sa ruskom grupom – izjavio je Marineli. Haštag haštag „kalegzit“ (Calexit) odmah je stekao popularnost na društvenim mrežama 9. novembra nakon objavljivanja izbornih rezultata na kojima je pobedio republikanac Donald Tramp. U nazivu haštaga je direktna analogija sa „bregzitom“ za koji su stanovnici Velike Britanija glasali u junu.

 

 

 

Sputnjik

POSTAVI ODGOVOR

*