Признавањем Косова, Црна Гора није хтела да повреди Србију

Премијер Црне Горе Мило Ђукановић рекао је у ексклузивном интервјуу за Б92 да признавањем Косова нико у Црној Гори није имао лоше намере према Србији.

0

Ђукановић је, говорећи о потресима у односима Србије и Црне Горе, истакао да је један од узрока била жеља Црне Горе да обнови независност, док је признавање Косова од стране Црне Горе додатно стагнирало односе две земље.

„Разумем емотивни однос српске јавности према питању Косова, али у Црној Гори нико није имао никакву лошу намеру јер се не наноси штета некоме кога доживљавате врло блиским са вама. Реч је о томе да је то била перцепција оног што је потребно учинити на сређивању стања у региону, веће стабилности и враћању поверења. Говорио сам и претходној и садашњој власти, и Тадићу и Вучићу, да је мој утисак, оно што Србија сада доживљава када је у питању Косово, није учешће у решавању проблема Косова. Ту привилегију ововремена Србија нема. Ововремена Србија може само да прими фактуру за изгубљену битку, а та битка је била изгубљења у претходним генерацијама људи који су доносили политичке одлуке. Немојте због неке битка која је раније изгубљена да оробљавате оно што су реалне развојне шансе садашње и будуће Србије“, казао је Ђукановић.

Он је нагласио да „не треба водити битке које су изгубљене, већ треба са реалне тачке пројектовати најбољу визију за будућност свога народа и државе“.

„Мислим да ће ово време, а и будућност потврдити исправност оваквог става Црне Горе“ истакао је црногорски премијер и поновио да Црна Гора нема лоше намере.

„Само покушавамо да будемо одговрни и помогнемо и региону и Србији да се окренемо будућности“.

На питање о црногорском приступању НАТО-у, Ђукановић је казао да сматра да то неће оставити последице на добре односе Србије и Црне Горе.

„Ја се надам да неће бити никакавог додатног оптерећења у односима. Свака држава има права на своја опредељења. Како ми поштујемо изградњу српског спољнополитичког пута, тако и Србија поштује право на слободан избор Црне Горе да се уз интеграцију у ЕУ и интегрише у НАТО што ни на који начин неће утицати на узлазни тренд у односима две државе“, рекао је премијер Црне Горе..

Сумирајући ову годину, Ђукановић је говорио о десетогодишњици независности Црне Горе, уласку у НАТО и предстојећим парламентарним изборима.

„Када смо у годинама уочи референдума о независности 2006. године образлагали идеју обнове независности говорили смо да желимо да преузмемео одговорност за своју будућност коју видимо као као европску и евроалтланску. Практично смо на вратима НАТО-а, фактички смо чланица НАТО-а, потребно је да се догоди само процес ратификација приступног протокола, што је процес који тече и трајаће неколико месеци док се оконча. Тако би данас могли да кажемо да смо имали јасну визију када је будућност Црне Горе у питању, и да смо у ових десет година показали да имамо снагу и способност да ту визију и остваримо“, навео је Ђукановић.

Он је рекао да „сада на парламентарним изборима треба бранити оне вредности које су остварене на референдуму и које су дограђиване током целе деценије“.

„Посебно бих нагласио рефеендум о независносто, али ми политички прагматизам налаже да кажем најтеже је иза нас али остало је још много посла да се уради. У овом тренутку видим посебну важност редовних парламентарних избора због потребе да одбранимо нови систем вредности који је Црна Гора промовисала, усвајала и који представља темељ савремене Црне Горе“, истакао је.

„Грађани Црне Горе верују да је Демократска партија социјалиста способна да Црној Гори гарантује стабилност, да је наша политика политика јасне визије и да смо показали да ту визију реализујемо. Оно чим се ми представљамо на овим изборима су резултати. То је нешто што нас објективно одваја од наше политичке конкуренције. Ова политика је Црној Гори обезбедила мир када нигде у нашем окружењу мира није било, ова политика је Црној Гори обезбедила мултиетничко друштво, обезбедила је да дође до економске одрживости, да Црна Гора обнови независност водећи рачуна и о националној и регионалној стабилности и водећи рачуна о строгим европским стандардима. Успели смо да од најмање развијене екс-југословенске републике створимо лидера у региону. То су резултати који реално препоручују ову власт да задобије поверење грађана“, навео је премијер Црне Горе.

О свом непојављивању у српским медијима Ђукановић је за Б92 рекао:

„Наше две јавности су биле посвећене различитим приоритетима. Док смо ми били посвећени испуњавању услова за приступање НАТО-у и стварање претпоставки за квалитетан и динамичан процес преговора са ЕУ, Србија је стварала услове за почетак процеса регулисања односа са Косовом, обнови поверења са свим суседима, отпочињању реформских захвата у економији и друштву уопште. Атмосфера у односима Србије и Црне Горе није била свађалачка и због тога можда није било интересовања медија. Односи су битно унапређени, премијер Вучић и ја смо тим односима дали врло значајан допринос, сада смо у фази стварања једног узорног примера суседима у региону“.

Он је додао да Срби у Црној Гори имају пуно уважавање и да имају сва права као други грађани Црне Горе.

Функционер Светозар Маровић недавно је навео да “није успео да од себе одбаци заводљиве пороке власти“, а Ђукановић је рекао да Маровић није случајно изговорио те речи.

Ђукановић је рекао да 25 година власти јасно говори о доминантности над конкуренцијом.

“То је 25 година континуираних победа. За ових 25 година, колико год било необично да неко тако дуго траје на власти, то није било без учинака. Када је у питнају моје искуство, постао сам премијер у земљи на свој 29. рођендан. Већ тада сам имао свест да нећу са позиције премијера отићи у пензију, без обзира што сам потрајао на позицији много више него што сам планирао“, рекао је Ђукановић.

Он је додао да има свест да ће доћи тренутак када ће живети као грађанин Црне Горе и да се нада да ће тада моћи да ужива плодове онога што је урадио док је био на власти.

“Да ли сам успео у томе да грађани осете бољитак? Не знам. Верујем да смо сви саткани од квалитета и од мана, било је у ових 25 година и грешака, али никада нисам себи дозволио да ме неки лични интереси одведу на погрешан колосек, предао сам радио за добробит грађана Црне Горе“, додао је он.

Б92

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*