„Прљави Јевреји и Роми“ написано на париском вртићу „Ана Франк“!

Расистичке поруке којима се нападају Јевреји, као и кукасти крстови, исписани су на вртићу “Ана Франк“ у предграђу Париза, пише “Раша тудеј“.

0

Француски званичници наводе да су такви потези “гнусни“ и обећали су тешке казне за починиоце.

Нацистички симболи исписани су уз Давидову звезду поред које је написано “Juden verboten”, односно “Јевреји забрањени”, као и “Sales juifs et Roms”, односно “Прљави Јевреји и Роми”.

“Раша тудеј” наводи да су ти натписи исписани на капији и на поштанском сандучету вртића “Ане Франк” у предграђу Париза, као и да “други графити позивају на истребљење Јевреја”.

Вртић похађа преко 100 деце старих између три и шест година.

Ана Франк је јеврејска девојчица коју су нацисти убили у Аушвицу током Другог светског рата. Њен дневник из периода скривања у Амстердаму објављен је после рата и од тада је постао једна од најчитанијих књига у историји.

Француски медији наводе да су нацистички симобли највероватније исписани на дан Божића, као и да починиоци још нису откривени.

На друштвеним мрежама објављене су фотографије са лица места.

“Пробудила сам се и видела ово на својој малој мирној школи у свом лепом мирном суседству. Заплакала сам”, написала је на друштвеним мрежама особа која је објавила фотографије.

Француска има највећу популацију Јевреја у Европу – готово 600.000 људи, пише “Тајмс Израела”. Међутим, како се наводи, према последњим бројкама око 8.000 људи преселило се у Израел током 2015. године због антисемитизма.
Б92

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*