„Prljavi Jevreji i Romi“ napisano na pariskom vrtiću „Ana Frank“!

Rasističke poruke kojima se napadaju Jevreji, kao i kukasti krstovi, ispisani su na vrtiću “Ana Frank“ u predgrađu Pariza, piše “Raša tudej“.

0

Francuski zvaničnici navode da su takvi potezi “gnusni“ i obećali su teške kazne za počinioce.

Nacistički simboli ispisani su uz Davidovu zvezdu pored koje je napisano “Juden verboten”, odnosno “Jevreji zabranjeni”, kao i “Sales juifs et Roms”, odnosno “Prljavi Jevreji i Romi”.

“Raša tudej” navodi da su ti natpisi ispisani na kapiji i na poštanskom sandučetu vrtića “Ane Frank” u predgrađu Pariza, kao i da “drugi grafiti pozivaju na istrebljenje Jevreja”.

Vrtić pohađa preko 100 dece starih između tri i šest godina.

Ana Frank je jevrejska devojčica koju su nacisti ubili u Aušvicu tokom Drugog svetskog rata. Njen dnevnik iz perioda skrivanja u Amsterdamu objavljen je posle rata i od tada je postao jedna od najčitanijih knjiga u istoriji.

Francuski mediji navode da su nacistički simobli najverovatnije ispisani na dan Božića, kao i da počinioci još nisu otkriveni.

Na društvenim mrežama objavljene su fotografije sa lica mesta.

“Probudila sam se i videla ovo na svojoj maloj mirnoj školi u svom lepom mirnom susedstvu. Zaplakala sam”, napisala je na društvenim mrežama osoba koja je objavila fotografije.

Francuska ima najveću populaciju Jevreja u Evropu – gotovo 600.000 ljudi, piše “Tajms Izraela”. Međutim, kako se navodi, prema poslednjim brojkama oko 8.000 ljudi preselilo se u Izrael tokom 2015. godine zbog antisemitizma.
B92

POSTAVI ODGOVOR

*