Продаје се највећи подрум шљивовице на Балкану после 84 године!

0

Не постоји ниједан подрум, ниједан погон на Балкану који има капацитет милиона и по литара, 150 вагона, а да је специјализован само за производњу ракије

Након пет година од стечаја, подрум “Навипа” у Црквенцу код Свилајнца, иначе највећи на Балкану, биће 26. децембра понуђен на продају на лицитацији, изјавио је данас бивши управник, а сада чувар подрума Мирољуб Спасојевић

Спасојевић каже и да се лицитацијом назире решење, али није хтео да прогнозира какво.

Подрум је, иначе, после 84 године постојања и 40 година у којима је извозио српску шљивовицу, престао да ради 2012, а 20 радника упућено је у Националну службу за запошљавање.

navip-4

– Нису га затворили ратови, ни НАТО агресија, затворио га је стечај отворен 15. маја 2012. године, у тренутку када смо имали импресиван програм и уговорен извоз 80.000 до 100.000 боца српске шљивовице препеченице, паковане у традиционалној српској буклији, углавном на тржиште САД, Kанаде и земаља Европске уније – рекао је Спасојевић Тањугу.

Подруми су сачувани за ових пет година, чували су их људи из Црквенца, јер су га градили њихови дедови и прадедови, за разлику од подрума, који су пословали у шитему “Навипа” у Јагодини, Јовцу (Цхуприја), Kрњеву, Ореовици, а који су опљачкани до голих зидова и опустошени, истакао је Спасојевић.
Објасњава да су тешке биле претходне године, како каже, најтеже у историји подрума у Црквенцу, без радника, без шлепера са контејнерима пуним српске шљивовице која је транспортована за луке Бар, Солун, Kопар, Ријеку…

– Остали смо без портира, нема пара да се чува имовина а 2014. године искључена је и струја. Чувале су га ноћне страже – написао је Спасојевић медијима.

Иначе, извоз од 80.000 до 100.000 боца био је устаљен неколико година пре стечаја, а пре увођења економских санкција СР Југославији, годишњи извоз је био 1.000.000 боца, изјавио је Спасојевић Тањугу уз напомену да је Подрум “спреман да ради, има програм, купце робе, технологију”.

Подрум је грађен 1929. године, у највећој светској кризи, уз помоћ тадашње државе јер је био државни пројекат, преживео је Први и Други светски рат и стално је добро радио, навео је Спасојевић, не желећи, каже, да се упушта у разлоге и оправданост стечаја, јер то није н јегова надлежност.

navip-1

За 40 година извезено је више од пет милиона боца ракије “Српске шљивовице” паковане у традиционалној српској буклији у Америку, Kанаду, Аустралију и земље Европске уније: Швајцарску, Шведску, Холандију, Немачку, која је раније била највећи капац српске шљивовице, навео је Спасојевић.

Kако каже, не постоји ниједан подрум, ниједан погон на Балкану који има капацитет милиона и по литара, 150 вагона, а да је специјализован само за производњу ракије.

 

 

 

Телеграф

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*