Продао имовину дужника, па задржао 20 милиона динара?!

0
Новосадска полиција и тужилаштво воде истрагу против Александра Дуркулића, а Министарство правде дисциплински поступак због злоупотребе службеног положаја.
Против јавног извршитеља Александра Дуркулића из Новог Сада полиција и тужилаштво у том граду воде истрагу због злоупотребе положаја, док истовремено Министарство правде води дисциплински поступак јер је продао имовину дужника Слободана Ћурчића веће вредности од дуга и задржао разлику од 20 милиона динара.

– Више јавно тужилаштво у Новом Саду, тачније посебно одељење за борбу против корупције, примило је кривичну пријаву против јавног извршитеља Александра Дуркулића због кривичног дела злоупотребе службеног положаја из члана 359. Кривичног законика. У овом тренутку води се предистражни поступак против њега и преко полиције, и то одељења за борбу против корупције, прикупљају се потребна обавештења и информације. Када предистражни поступак буде завршен, онда ће се одлучити да ли ће се спровести истрага или ће се подићи оптужница, или и једно и друго, или ће кривична пријава бити одбачена – речено је Куриру у Вишем јавном тужилаштву у Новом Саду.

Невоље за оштећеног Ћурчића почеле су када је његов пријатељ, од кога је позајмио 30.000 евра, повраћај дуга затражио преко јавног извршитеља. Пре него што је почео поступак извршења, Ћурчић је пријатељу отплатио више од 50.000 евра дуга с каматама. То није одложило принудно извршење, већ је на остатак дуга додато и извршење за дугове према банци због кредита, али и још једног повериоца. Извршитељ је одлучио да прода три непокретности у власништву Слободана Ћурчића, али је продата само једна са осам посебних делова, чиме је прекршен Закон о извршењу и обезбеђењу. Вредност продате имовине износила је скоро 800.000 евра, што је далеко више од онога што је Ћурчић дуговао, али то није сметало извршитељу да све прода, и разлику од 20 милиона динара задржи.

У Министарству правде Куриру је потврђено да се против извршитеља Дуркулића води дисциплински поступак од 10. маја ове године:

– Након разматрања захтева дисциплинска комисија је дописом од 23. маја затражила од јавног извршитеља да се изјасни у року од 15 дана. Изјашњење по наведеном захтеву од стране јавног извршитеља још није примљено у ово министарство.

Министарство додаје да дисциплински тужилац терети Дуркулића да је продајом непокретности непосредном погодбом и намирењем поверилаца вишак новца није пренео извршном дужнику, чиме је прекршио Закона о извршењу и обезбеђењу.

Јавни извршитељ Александар Дуркулић каже за Курир да је цео поступак извршења урађен по закону, а да вишак новца није предао Слободану Ћурчићу јер поступак извршења још увек није завршен.

– Основни суд у Новом Саду је пре месец дана утврдио да је све урађено по закону од А до Ш и да су приговори на неправилности од стране Слободана Ћурчића одбијени. Поступак извршења је још увек у току јер још нисам увео купца у посед, пошто Ћурчићи одбијају добровољно да га предају. Док је поступак у току, настају нови трошкови – каже Дуркулић и додаје да му Ћурчићи нису ни доставили рачун на који би им уплатио вишак новца.

 шест месеци до 12 година затвора предвиђена је казна за злоупотребу службеног положаја
– шест месеци до пет година затвора запрећена је казна за прекорачење овлашћења и стицање неимовинске користи
– једна до осам година затвора предвиђена је казна за прибављање имовинске користи у износу 450.000 динара и више
– две до 12 година затвора предвиђена је казна за прибављање имовине вредне више од 1,5 милиона динара
Говори Србија

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*