Професор Драган Симеуновић: „Сви су национализми на простору бивше Југославије и на Балкану дозвољени осим српског“

0

„Сви су национализми на простору бивше Југославије и на Балкану дозвољени осим српског. Мој одговор на то је – зато што је једино српски национализам на Балкану проруски, а цео Балкан је сада зона утицаја Запада. У таквој зони разуме се да никакав проруски став, а камоли национализам није пожељан“, каже професор Симеуновић

„Американци ни данас нису заинтересовани за Велику Албанију, за њу су заинтересовани албански националисти. То је један веома битан неспоразум између Американаца и Албанаца који траје од почетка, који ми нисмо знали ни уочити, а камоли искористити“, поручује у интервјуу за Недељник професор ФПН-а Драган Симеуновић.

Он у разговору за нови број Недељника, који је на киосцима од четвртка 25. марта, каже да Американце интересује њихова војна, политичка и економска доминација, а не етнички облици те доминације.

„Зато можемо рећи да њих интересује да Kосово добије војску. То је разумљиво, јер су и ратовали да би се створило нешто на шта би се они могли ослонити. Уосталом, Албанци су на Балкану највише проамерички оријентисана етничка група, што наравно Американци желе да искористе“, каже Симеуновић.

Професор Симеуновић је истакао и да српска дипломатија требада се угледа на Јована Ристића који је од Србије створио праву државу тек на Берлинском конгресу, зато што је „за разлику од претходника објашњавао великим силама шта оне добијају и шта оне губе ако Србија постане или не постане држава“.

На тему „толерисања национализама на Балкану“, Драган Симеуновић каже да су „одиста су сви национализми на простору бивше Југославије и на Балкану дозвољени осим српског“.

„Шта је био Kучан него националиста, шта је Туђман и шта су сви данашњи водећи политичари у Хрватској него националисти. Били они леви или десни на папиру, сви су изразити националисти. Шта су Тачи и Харадинај него крвави националисти и шовинисти. Зато је фрустрација код Срба зашто је само српски национализам на удару одиста озбиљно питање. Мој одговор на то је – зато што је једино српски национализам на Балкану проруски, а цео Балкан је сада зона утицаја Запада. У таквој зони разуме се да никакав проруски став, а камоли национализам није пожељан. А и када српски национализам није проруски, када је само просрпски, још увек изазива сумње Запада, а онда наилази и на осуду Русије, тако да је тој врсти национализма најтеже“, рекао је он.

 

 

 

Недељник

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*