Profesor Dragan Simeunović: „Svi su nacionalizmi na prostoru bivše Jugoslavije i na Balkanu dozvoljeni osim srpskog“

0

„Svi su nacionalizmi na prostoru bivše Jugoslavije i na Balkanu dozvoljeni osim srpskog. Moj odgovor na to je – zato što je jedino srpski nacionalizam na Balkanu proruski, a ceo Balkan je sada zona uticaja Zapada. U takvoj zoni razume se da nikakav proruski stav, a kamoli nacionalizam nije poželjan“, kaže profesor Simeunović

„Amerikanci ni danas nisu zainteresovani za Veliku Albaniju, za nju su zainteresovani albanski nacionalisti. To je jedan veoma bitan nesporazum između Amerikanaca i Albanaca koji traje od početka, koji mi nismo znali ni uočiti, a kamoli iskoristiti“, poručuje u intervjuu za Nedeljnik profesor FPN-a Dragan Simeunović.

On u razgovoru za novi broj Nedeljnika, koji je na kioscima od četvrtka 25. marta, kaže da Amerikance interesuje njihova vojna, politička i ekonomska dominacija, a ne etnički oblici te dominacije.

„Zato možemo reći da njih interesuje da Kosovo dobije vojsku. To je razumljivo, jer su i ratovali da bi se stvorilo nešto na šta bi se oni mogli osloniti. Uostalom, Albanci su na Balkanu najviše proamerički orijentisana etnička grupa, što naravno Amerikanci žele da iskoriste“, kaže Simeunović.

Profesor Simeunović je istakao i da srpska diplomatija trebada se ugleda na Jovana Ristića koji je od Srbije stvorio pravu državu tek na Berlinskom kongresu, zato što je „za razliku od prethodnika objašnjavao velikim silama šta one dobijaju i šta one gube ako Srbija postane ili ne postane država“.

Na temu „tolerisanja nacionalizama na Balkanu“, Dragan Simeunović kaže da su „odista su svi nacionalizmi na prostoru bivše Jugoslavije i na Balkanu dozvoljeni osim srpskog“.

„Šta je bio Kučan nego nacionalista, šta je Tuđman i šta su svi današnji vodeći političari u Hrvatskoj nego nacionalisti. Bili oni levi ili desni na papiru, svi su izraziti nacionalisti. Šta su Tači i Haradinaj nego krvavi nacionalisti i šovinisti. Zato je frustracija kod Srba zašto je samo srpski nacionalizam na udaru odista ozbiljno pitanje. Moj odgovor na to je – zato što je jedino srpski nacionalizam na Balkanu proruski, a ceo Balkan je sada zona uticaja Zapada. U takvoj zoni razume se da nikakav proruski stav, a kamoli nacionalizam nije poželjan. A i kada srpski nacionalizam nije proruski, kada je samo prosrpski, još uvek izaziva sumnje Zapada, a onda nailazi i na osudu Rusije, tako da je toj vrsti nacionalizma najteže“, rekao je on.

 

 

 

Nedeljnik

POSTAVI ODGOVOR

*