ПРОФЕСОР РЕЉАНОВИЋ: Вучић Србију претвара у резерват јефтине радне снаге

0

Дакле, деца ће, док су још у школи, бити претворена у неку врсту јефтине радне снаге. То је дугорочна политика ове власти и то је оно што ме ужасава, истиче филозоф из Ниша Растислав Динић

Улазимо у неку врсту новог феудализма, оценио је професор Правног факултета на универзитету Унион у Београду Марио Рељановић то што су се радници Фијата одрекли основнг прва на штрајк у року три године и пита да ли ћемо озваничити продају права гласа за извесну количину новца.

Не бих се изненадио да ускоро неко изађе са таквим предлогом, рекао је он у Мосту Радио Слободна Европа.

Рељановић каже да је та клаузула у супротности и са уставом и са законом који радницима дају неотуђиво право на штрајк.

„Нико не може да се одрекне права на штрајк, тако да та клаузула неће производити никакво дејство. Мислим да је много важнија порука која се на тај начин шаље страним инвеститорима, а она гласи – да ће држава, ако треба, погазити и законе само да заштити њихов интерес“, истакао је Рељановић.
Филозоф из Ниша Растислав Динић оценио је да су од субвенција страним инвеститорима, знатно битнија правна сигурност.

„Тога у Србији нема, јер нема владавине права. Иначе, мени се чини да Србија није само држава јефтине радне снаге – то не говоре само анализе и сам Вучић се тиме хвали – већ се бојим да је политика ове власти да Србију дугорочно претвори у резерват јефтине радне снаге“.

Он је указао да образовна политика иде у смеру увођења дуалног образовања у коме ће ђаци, уместо на наставу, ићи на праксу у приватне фирме.

„То неће бити никакви сложени послови и они ће бити врло мало плаћени. Дакле, деца ће, док су још у школи, бити претворена у неку врсту јефтине радне снаге. То је дугорочна политика ове власти и то је оно што ме ужасава“, истакао је Динић.

Курир.рс/Фонет

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*