Проговорила након 70 година: Исповест секретарице Јозефа Гебелса, шефа нацистичке пропаганде (ВИДЕО)

0

Гебелсова секретарица не сматра себе ни мало одговорном за страхоте које су починили нацисти

Брунхилда Помсел (105), некадашња секретарица шефа нацистичке пропаганде Јозефа Гебелса, отворила је душу у документарном филму „Немачки живот“ („А Герман Лифе“), али је уместо великих открића о самом срцу Хитлеровог режима рекла да је била „превише глупа и површна да разуме шта се око ње дешавало“.

Гебелсова секретарица не сматра себе ни мало одговорном за страхоте које су починили нацисти. Kаже да она и њене колегинице нису знале о томе шта Немачка ради и истиче да је „њен посао био само да куца на машини“.

„Да ли је лоше, да ли је себично када људи који су на неким позицијама покушавају да ураде оно што је добро за њих, чак и када знају да то што раде наноси бол неком другом?“, каже Брунхилда Помсел у уводу филма.

Kако преноси „Њујорк тајмс“, она је рекла да је просто била „једна од кукавица, превише глупа и површна да разуме шта се дешава око ње“.

„Не, не видим себе као криву. Осим ако просто не окривите целу немачку нацију што је дозволила да таква власт преузме контролу. Онда смо то били сви ми, укључујући и мене“, каже она.

На питање зашто је пришла нацистима одговара контра питањем.

„Зашто да не? Па сви су то радили“, каже она.

Гебелсова секретарица каже и да верује да сви који говоре да би се супротставили режиму и на првом месту помогли Јеврејима говоре то искрено, али да то не би заиста и урадили.

„Верујем да то заиста мисле, али и да ништа не би урадили. Тада је цела земља била омађијана, под великом куполом, сви ми смо били у великом концентрационом кампу“, каже она.

За Гебелса каже да је био „згодан човек“, да се „добро носио“, али и да је изнад свега био „невероватан глумац“.

Иако је уживо слушала запаљиве Гебелсове говоре, укључујући и онај у коме је позвао на тотални рат након пораза код Стаљинграда 1943. године, Помселова каже да „тада није разумела о чему се ради“.

„Просто нисам ни слушала. То ме није интересовало. То јесте било глупо, сада то разумем“, каже она.

Филм „А Герман Лифе“ измонтиран је након 30 сати разговора са Гебелсовом секретарицом, за коју редитељи кажу да „није била посвећени нациста“.

„Њу просто није било брига, и склањала је поглед. То је оно што је чини кривом“, наводи један од редитеља Флоријан Вигензамер, који каже да кривица није централна тачка филма

 

 

 

Њузвик

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*