„ПРОКЛЕТА АВЛИЈА“- Тајни затвор у којем су тукли и мртве! (ВИДЕО)

0

У последњем доказу злочина које је сиријска влада починила против сопственог народа, „Амнести интернешенала“ у свом извештају тврди да је 13.000 људи обешено у затвору Сајднај од 2011. године до 2015. године, у тајном прогону дисидената против режима Башара ал Асада, пише ЦНН.

Сиријско министарство правде одбацује оптужбе према државној агенцији САНА. Назвало их је покушајем да се наштети међународној репутацији владе након последњих победа над побуњеницима.

Извештај садржи тврдње о премлаћивању и мучењу, који на крају кулминирају погубљењем. Они који су преживели „привидна суђења“ и побегли из земље, описују мрачну слику која се поклапа са извештајима.

ЦНН преноси две приче, којима ипак нису могли да провере аутентичност.

Омар ал Шогре (21) навео је да су га ухапсили у новембру 2012. године зато што је постојао човек са истим именом из места Банијас, где су беснели интензивни сукоби. У затвору су га оптужили да је поседовао противваздушне пројектиле који, може се рећи, и нису били битни поред свих мука које је свакодневно преживљавао по војним и полицијским затворима пре него што је доспео у Сајднај 2014. године.

Шебал Ибрахим (39) ухапшен је у септембру 2011. године, где је кратак период провео у полицијској полицијској станици, а након тога је пребачен у Сајднај.

Обојица сведоче како су почели да их туку чим су закорачили у црвену зграду затвора Сајднај, делу где су држани цивилни затвореници. Друга зграда, бела, била је резервисана за војне заробљенике.

Дрвени штапови, каблови, електрошокови…

Све то је коришћено за малтретирање затвореника. Након премлаћивања за „добродошлицу“, затвореницима су одузимана докумената и новац, а затим би наставили са батинањем. Међутим, најгоре их је тек чекало. Стрпали су их у ћелије са једним тоалетом, који би временом постао једини извор воде.

Омар наводи да је ћелија имала око шест квадратних метара, а у њу су нагуравали и до 11 затвореника. Једног дана су им чувари затворили воду, па су дехидрирани затвореници кренули да халуцинирају, а наредног дана су почели да пију урин.

Ибрахим каже да је он био смештен са још седморицом у ћелији „два са два“ и да су се унутра смрзавали. Присећа се како су делили комадић хлеба и и да су воду пили из WЦ-а.

За ЦНН је рекао да су постојала два вида мучења. Оно резервисано за све и оно индивидуално. Ибрахим је навео да је трпео премлаћивања чак и кад су га извели из затвора како би му оперисали тумор у болници.

– Тамо су ме сви тукли, укључујући медицинске сестре, лекаре и чистаче – рекао је он.

Након што се вратио у затвор, један од његових колега у ћелији је умро, можда су му отказали бубрези, можда од хладноће, рекао је. А кад је позвао чуваре због мртвог тела у ћелији, војници су почели да туку и мртво тело и њих остале.

– Два сата су ударали по мртвом телу урлајући: „Није требало да умреш, требало је да трпиш још мучења! – каже Ибрахим.

Лажна суђења

Ибрахим је био те среће да није завршио на вешалима као 13.000 других. У извештају „Амнести интернешенала“ наводи се да би затворенике усред ноћи пребацивали из ћелија у другу затворску зграду под изговором да их само премештају. Тамо би их обесили, а они нису имали појма шта их чека све док им не би навукли омчу око врата.

Извештај наводи да су затворенике одводили на намештена суђења при такозваном Војном суду.

Ибрахим је испричао да су га једног дана извукли из ћелије, и да је шест сати чекао да га саслушају пред судом. Рочиште је трајало један минут. „Судија ми је постављао блесава питања, да би ми потом рекао да ођ**ем“, рекао је Ибрахим.

ЦНН-у је показао документ који је потписао пуковник Насер Мухамед Шабани, главни тужилац тог суда. У документу стоји да је био осуђен на 15 година тешког рада због тероризма, али и то да га одмах ослобађају.

ЦНН није могао независно да провери аутентичност документа. Ибрахим се присећа и да су људе одводили из ћелија, док су мислили да их одводе на суд.

 

 

CNN , Express.hr

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*