„PROKLETA AVLIJA“- Tajni zatvor u kojem su tukli i mrtve! (VIDEO)

0

U poslednjem dokazu zločina koje je sirijska vlada počinila protiv sopstvenog naroda, „Amnesti internešenala“ u svom izveštaju tvrdi da je 13.000 ljudi obešeno u zatvoru Sajdnaj od 2011. godine do 2015. godine, u tajnom progonu disidenata protiv režima Bašara al Asada, piše CNN.

Sirijsko ministarstvo pravde odbacuje optužbe prema državnoj agenciji SANA. Nazvalo ih je pokušajem da se našteti međunarodnoj reputaciji vlade nakon poslednjih pobeda nad pobunjenicima.

Izveštaj sadrži tvrdnje o premlaćivanju i mučenju, koji na kraju kulminiraju pogubljenjem. Oni koji su preživeli „prividna suđenja“ i pobegli iz zemlje, opisuju mračnu sliku koja se poklapa sa izveštajima.

CNN prenosi dve priče, kojima ipak nisu mogli da provere autentičnost.

Omar al Šogre (21) naveo je da su ga uhapsili u novembru 2012. godine zato što je postojao čovek sa istim imenom iz mesta Banijas, gde su besneli intenzivni sukobi. U zatvoru su ga optužili da je posedovao protivvazdušne projektile koji, može se reći, i nisu bili bitni pored svih muka koje je svakodnevno preživljavao po vojnim i policijskim zatvorima pre nego što je dospeo u Sajdnaj 2014. godine.

Šebal Ibrahim (39) uhapšen je u septembru 2011. godine, gde je kratak period proveo u policijskoj policijskoj stanici, a nakon toga je prebačen u Sajdnaj.

Obojica svedoče kako su počeli da ih tuku čim su zakoračili u crvenu zgradu zatvora Sajdnaj, delu gde su držani civilni zatvorenici. Druga zgrada, bela, bila je rezervisana za vojne zarobljenike.

Drveni štapovi, kablovi, elektrošokovi…

Sve to je korišćeno za maltretiranje zatvorenika. Nakon premlaćivanja za „dobrodošlicu“, zatvorenicima su oduzimana dokumenata i novac, a zatim bi nastavili sa batinanjem. Međutim, najgore ih je tek čekalo. Strpali su ih u ćelije sa jednim toaletom, koji bi vremenom postao jedini izvor vode.

Omar navodi da je ćelija imala oko šest kvadratnih metara, a u nju su naguravali i do 11 zatvorenika. Jednog dana su im čuvari zatvorili vodu, pa su dehidrirani zatvorenici krenuli da haluciniraju, a narednog dana su počeli da piju urin.

Ibrahim kaže da je on bio smešten sa još sedmoricom u ćeliji „dva sa dva“ i da su se unutra smrzavali. Priseća se kako su delili komadić hleba i i da su vodu pili iz WC-a.

Za CNN je rekao da su postojala dva vida mučenja. Ono rezervisano za sve i ono individualno. Ibrahim je naveo da je trpeo premlaćivanja čak i kad su ga izveli iz zatvora kako bi mu operisali tumor u bolnici.

– Tamo su me svi tukli, uključujući medicinske sestre, lekare i čistače – rekao je on.

Nakon što se vratio u zatvor, jedan od njegovih kolega u ćeliji je umro, možda su mu otkazali bubrezi, možda od hladnoće, rekao je. A kad je pozvao čuvare zbog mrtvog tela u ćeliji, vojnici su počeli da tuku i mrtvo telo i njih ostale.

– Dva sata su udarali po mrtvom telu urlajući: „Nije trebalo da umreš, trebalo je da trpiš još mučenja! – kaže Ibrahim.

Lažna suđenja

Ibrahim je bio te sreće da nije završio na vešalima kao 13.000 drugih. U izveštaju „Amnesti internešenala“ navodi se da bi zatvorenike usred noći prebacivali iz ćelija u drugu zatvorsku zgradu pod izgovorom da ih samo premeštaju. Tamo bi ih obesili, a oni nisu imali pojma šta ih čeka sve dok im ne bi navukli omču oko vrata.

Izveštaj navodi da su zatvorenike odvodili na nameštena suđenja pri takozvanom Vojnom sudu.

Ibrahim je ispričao da su ga jednog dana izvukli iz ćelije, i da je šest sati čekao da ga saslušaju pred sudom. Ročište je trajalo jedan minut. „Sudija mi je postavljao blesava pitanja, da bi mi potom rekao da ođ**em“, rekao je Ibrahim.

CNN-u je pokazao dokument koji je potpisao pukovnik Naser Muhamed Šabani, glavni tužilac tog suda. U dokumentu stoji da je bio osuđen na 15 godina teškog rada zbog terorizma, ali i to da ga odmah oslobađaju.

CNN nije mogao nezavisno da proveri autentičnost dokumenta. Ibrahim se priseća i da su ljude odvodili iz ćelija, dok su mislili da ih odvode na sud.

 

 

CNN , Express.hr

POSTAVI ODGOVOR

*