Promovisani najmlađi oficiri Vojske Srbije

0

Ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu promovisana je nova generacija mladih oficira Vojske Srbije, a predsednik Tomislav Nikolić je poručio da je na srpsku vojsku uvek padao težak i častan teret da očuva državu, slobodu i pravdu protiv zla koje je često mnogostruko nadjačavalo.

U prve oficirske činove promovisano je 158 kadeta i kadetkinja 137. klase Vojne akademije, kao i njih 26 iz 2. klase Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije.

Čestitajući najmlađoj generaciji oficira Vojske Srbije Nikolić je rekao da je doprinos Vojske Srbije tokom vekova bremenitih sudbinskim događajima nadrastao sve ostale, kao nepresušno vrelo čovečnosti junaštva, vojničke časti.

Nikolić je upozorio i na današnja dešavanja i promene u svetu koje traže od Vojske Srbije da bude efikasna i profesionalna, ocenjujući i da se svet menja na gore.

„Nekima nije dovoljno ono što im je dao Bog ili što su im ostavili preci, pa posežu za tuđim. Tom vatrom se igraju i na teritoriji Srbije, oni koji bi da otmu ono što je naše. Tom vatrom se igraju i u komšiluku, u kome nekome smeta ne samo što postojimo već što je Srbija mudro vođena i napreduje iz dana u dan“, rekao je Nikolić.

Poručio je da ih i danas pozivamo da razgovaramo i da se dogovorimo.

„Ne tražimo ništa njihovo, ali im ništa naše nećemo ni dati. Želimo uspeh i Hrvatskoj i BiH, ali ćemo pomoći Republici Srpskoj da njeni građani žive u miru i bolje nego danas“, poručio je Nikolić.

Obraćajući se mladim oficirima, predsednik je rekao da ih danas promovišemo puni vere u njihovu buduću karijeru u uniformi srpskog vojnika, koja je svoju istoriju slavno obeležila pobedama i uspesima u odbrani svoje zemlje.

„Vi ste, dragi diplomci, sa uspehom sledili opredeljenje da za svoju profesiju odaberete služenje otadžbini i koliko sutra bićete na svojim početnim oficirskim dužnostima“, poručio je Nikolić.

Kako je rekao, tokom vekova bremenitih sudbinskim događajima, doprinos Vojske Srbije nadrastao je sve ostale i postao toliko veliki da iz njega i danas mlade generacije crpe nadahnuće.

„Kolone iza sebe u toj slavnoj istoriji predvodili su oficiri koji su svoja znanja, baš kao i vi danas, sticali u srpskim vojnim školama. Na tu tradiciju smo posebno ponosni“, podvukao je Nikolić i dodao da je ponosan što naše vojno školstvo uspostavlja nove standarde i podiže ih iz semestra u semestar.

Dodao je i da je veliki odziv maturanata koji se prijavljuju na konkurse za profesionalnu vojnu službu i vojne škole najbolji pokazatelj poverenja građana u Vojsku Srbije.

Očuvanje i povećanje ugleda naše Vojske i vojne profesije i u vremenu pred nama biće jedna od glavnih smernica ukupnih aktivnosti države, istakao je Nikolić i dodao da budućnost ne smemo čekati bez valjane pripreme za sve moguće okolnosti, pa i za one preteće po bezbednost građana.

„Zato Vojska Srbije ostaje snažan i odlučan garant zaštite nacionalnih interesa“, rekao je Nikolić.

Naglasio je i da će VS unapređivati operativne i funkcionalne sposobnosti kako bi bila spremna da oružanu silu kojom raspolaže usmeri na izvršavanje određenih misija i zadataka, a u uslovima kompleksnih bezbednosnih izazova današnjice.

Nikolić je istakao i da neki događaji u svetu ugrožavaju i sam opstanak ljudi, a da se te opasnosti prepoznaju na sve vidljivijoj opasnosti od terorističkih napada, migrantskoj krizi, ali i na ćudi prirode koja odnose ljudske živote.

Nijedna država pojedinačno nije dorasla suočavanju sa tako teškim problemima, upozorio je Nikolić ističući da je međunarodna saradnja potrebnija nego ikada ranije, te da ćemo nastaviti da učestvujemo u izgradnji mira koliko god je u našoj moći.

„Pohvale za angažman naših vojnika koje stižu od međunarodnih institucija tumačimo kao potvrdu tog našeg opredeljenja. Prisustvo pripadnika VS u kriznim regionima postalo je primetno, što ima značajne pozitivne posledice u nastojanjima za ostvarivanje celovitih spoljnopolitičkih interesa naše zemlje“, rekao je Nikolić.

Kako je naveo, sa ponosom i dužnim poštovanjem čuvamo sećanje na slavne pobede srpskog vojnika u prošlosti, kojem je otadžbina bila najveća svetinja i kojoj je žrtvovao čak i sopstveni život.

„Znam da će najmlađi potporučnici VS sa puno volje i entuzijazma nastaviti putem junaka srpske istorije, da će svojim stečenim obrazovanjem i svojom oficirskom i ljudskom čašću posvećeno obavljati svoj životni poziv i učiniti da Srbija u miru ostvaruje napredak na svim poljima. To je naša sveta dužnost pred precima i potomcima podjednako“, poručio im je Nikolić.

Na svečanosti koja je počela intoniranjem srpske himne najboljima u rangu uručene su sablje, dok su najuspešnijim kadetima voda Kopnene vojske i Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane uručeni pištolji sa posvetom.

Najboljim kadetima Medicinskog fakulteta VMA dodeljeni su paradni bodeži.

Osim defilea, program su uveličali i naleti vazduhoplova Vojske Srbije, kao i muzički program u izvođenju Umetničkog ansambla MO „Stanislav Binički“ i Reprezentativnog orkestra Garde.

Svečanosti su prisustvovali pored porodica i prijatelja mladih oficira brojni zvaničnici Vlade Srbije, Vojske Srbije, predstavnici stranih oružanih snaga, diplomatskog kora, predstavnici crkve i drugi gosti.

RTS

POSTAVI ODGOVOR

*