Пронађен крст старији од хришћанства

0

Хришћанска вера има много симбола, а један од најважнијих је крст. У западној култури крст је постао готово неодвојив од хришћанства, а у ствари је један од најстаријих и најобухватнијих симбола. Урезиван у камен или дрво или израђиван од метала или кости, богато украшен или једноставно цртан, крст се појављује широм света.

Камени диск са угравираним крстом, пронадјен је у пећини Тата у Мађарској, стар је по процени око 100.000 година.

Крст се налази у древним цивилизацијама, Кине, Егиота, и Средње Америке, а чест је и мотив у афричкој уметности и појављује се на келтским грнчарским производима, накиту и новчићима. Сматра се једним од четри основна симбола, скупа са точком, кругом и квадратом, с којима је такодје повезан.

Крст чини целовитост. Укрштање две линије код њега може се сагледати као сједидњење мушког (вертикална) и женског (хоризонталног) принципа. Ове две осе такође представљају димензије времена и простора, материје и духа, тела и душе као и еквиноције и солстиције.

Постоје неслагања у вези са крстом  који је коришћен за распеће Христа.

Ево шта се све мислило и око чега су се хришћани спорили када је распеће Христа у питању.

Тек средином двадесетог века преводиоци Јеванђеља су први пут употребили “крст”у описима смрти распећа. Многе слике приказују Христа како виси са структуре у облику слова Y (рачва) или са крста у облику Т, као и са познијег латинског крста где се попречна прегача налази отприлике на две трећине према горе. Времном латински крст је постао главни симбол хришћанства.

Неки верују да се ово поклала с постепеном тендецијом код ране цркве да се раздвоји  духовно и материјално царство у складу с Христовим речима, “Моје царство није од овога света”.

Овај став је преовладао идејама о духовности у великом делу хришћанског света, где се земаљски живот (укључујући природу), свет и тело сагледавају као силе које треба превладати, а не као делови органске целине. За хришћане је распеће исконски симбол, који представља Христову смрт, васкрсење, подебу духа над материјом и искупљење човечанства.

извор: http://www.opanak.rs/poreklo-i-znacenje-krsta-najvaznijeg-hriscanskog-simbola/

 

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*