Пронађена изгубљена песма светог владике Николаја

На Никољдан откривена поема чувеног мислиоца и духовника. Велимировићев рукопис, стар један век, настао у Енглеској

0

НА Никољдан ове године, у књижевној и духовној заоставштини великог православног мислиоца и духовника владике Николаја Велимировића, која је расута широм света, протођакон др Љубомир Ранковић, главни и одговорни уредник „Гласа Цркве“, издавачке куће Епархије шабачке СПЦ, пронашао је једну, до сада непознату, поему: „Свечовекова песма месецу“.

Песма је написана пре 100 година, када је владика боравио у Енглеској, у националној мисији у току Првог светског рата. И у том периоду владика је, по речима др Ранковића, „неуморно писао и стварао“.

– Објављивао је своја славна дела, студије, есеје, трактате и расправе на енглеском језику – каже наш саговорник. – Тад почиње да пише и своје најславније дело раног периода – „Речи о Свечовеку“. Објављује га у наставцима у елитном лондонском и светском књижевном часопису „Њу ејџ“.

Захваљујући томе, по речима нашег саговорника, „идеја Свечовека заокупља светску пажњу“:

– Философски кружок у Хелсинкију, текстове преводи на фински и руски језик, и целу једну годину интензивно се бави проучавањем философије Свечовека – прича др Ранковић. – По повратку у земљу Николај текстове преводи на српски језик и објављује у целини као књигу – „Речи о Свечовеку“.

ШЕКСПИР

НА светском скупу шекспиролога у Лондону, поводом 300-годишњице Шекспирове смрти, Николај говори своју чувену беседу о Шекспиру пред светском књижевном и културном елитом. „Свечовекова песма месецу“ писана је у шекспировском маниру и атипична је у односу на остале владичине песме.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*