Пропадају експонати авиона у Музеју ваздухопловства

Пропадају експонати авиона у Музеју ваздухопловства

Пропао пројекат замене заштитних фолија на фасади Музеја ваздухопловства. Због нерешеног статуса нису могли да преузму 5,6 милиона динара

0

МУЗЕЈ ваздухопловства у Сурчину није успео да обнови своју фасаду, иако је за те радове Министарство културе издвојило 5,6 милиона динара. Ова установа, због правног хаоса и нејасног статуса управе, пропустила је да искористи средства која је добила на државном конкурсу и да стаклену куполу обложи фолијама за смањење климатских утицаја на експонате. Како је рок за реализацију посла истекао, додељени милиони биће враћени буџету.

Нерешени својински и управљачки односи кључни су разлог што је добро осмишљени пројекат заштите драгоцене музејске збирке пропао. Кућа историје авијације из Сурчина почетком године пријавила се на конкурс Министарства културе за доделу средстава и суфинансирање пројеката заштите музејског наслеђа. Одлуком независне комисије додељен јој је износ од 5,6 милиона динара, намењен замени пропалих фолија, али посао је ту – запео.

muzej-1

Да су милиони динара одобрени на државном конкурсу за Музеј изгубљени, признаје, за „Новости“, и вршилац дужности директора ове установе Чедо Миливојевић.

– Музеј тај новац практично није ни добио, иако постоји решење Министарства културе о додели средстава. Разлог лежи у познатим и вишегодишњим имовинско-правним проблемима. Музеј нема управни одбор, а и сам не могу да искористим сва овлашћења којима као в. д. директора формално располажем. Како је крај буџетске године близу, новац који смо добили од државе на конкурсу по свему судећи остаће непотрошен – каже Миливојевић.

И у Министарству културе више не гаје наду да ће Музеј успети да одобрена средства искористи.

– Музеј нема ни наменски рачун на који би ова средства била уплаћена. Процедура налаже расписивање тендера и избор извођача радова, што је готово немогуће обавити за два месеца. Уколико новац не буде наменски потрошен до 31. децембра, он ће бити враћен Министарству финансија – наводе у Министарству културе.

Пропуштање прилике да се добијени новац искористи за решавање питања заштите експоната само је један од проблема с којима се кућа ваздухопловне историје суочава. Већина њих је у вези с нерешеним статусом ове установе и вишегодишњим правним хаосом који у њој влада. Министарство одбране прошле године преузело је Музеј, најавивши завођење реда и почетак његове обнове. За годину дана, међутим, установа је променила три директора, а још није завршен ни процес преноса оснивачких права на државу.

АВИОНИ ГУБЕ БОЈУ

ЗАШТИТНЕ фолије на унутрашњој страни стаклене куполе нису мењане од 1989, када је зграда Музеја подигнута.

muzej-2

„У летњем периоду простор је изложен дејству сунчевог зрачења, а зими је под дејством јаког ветра. На предметима на сталној поставци видиљива су оштећења на свим врстама материјала – металу, текстилу, дрвету и папиру. Дошло је до блеђења (дисколорације), а уочљиви су и љуспање и губитак бојеног слоја. Предмети су оксидирали, пожутели, постали крти, а структура им је веома ослабљена“, наведено је у пројекту који је Музеј поднео Министарству културе.

СПРЕМНИ ПЛАНОВИ

ОБНОВУ стаклене фасаде Музеја ваздухопловства његова управа планира да спроведе следеће године. – Планирамо да код Министарства културе конкуришемо за средства за ревитализацију комплетне куполе. Намера нам је и да обновимо степениште и прилазни плато, који је у врло лошем стању. Већ постоји и договор о уређењу више од 1,2 хектра земљишта уз Музеј које ће бити рашчишћено и намењено проширењу отворене поставке – каже в. д. директора Чедо Миливојевић.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*