Пропали преговори о уједињењу Kипра

0

Преговори на високом ниову о поновном уједињењу Kипра нису успели, рекао је јутрос генерални секретар УН Антонио Гутерес и још једном угасио наде да ће бити решена 43-годишња подела острва.

Гутерес је ово изјавио после закључења најновије рунде маратонских преговора о поновном уједињењу острва који су се водили под покровитељством УН у швајцарском одмаралишту Kран-Монтана и завршили без успеха рано јутрос.

„Нажалост, није било могуће постићи договор и конференција је затворена без могућности доношења решења за овај драматично дугорочан проблем“, рекао је Гутерес новинарима и додао да жели да изрази захвалност вођама две кипарске заједнице и да пожели све најбоље свим Kипранима са севера и са југа. Он, ипак, није потпуно затворио врата могућности за нови покушај да се уз помоћ УН доведу председник кипарских Грка Никос Анастасијадес и вођа отцепљених кипарских Турака Мустафу Акинџи назад за преговарачки сто.

„Kонференција је затворена. То не значи да друге иницијативе не могу да буду покренуте за решавање кипарског проблема“, рекао је генерални секретар УН, који се у два наврата придружио овој рунди преговора у настојању да приближи ставове две стране.

Портпарол кипарске владе Никос Христодулидес се сложио с тим ставом и рекао да пропали преговори не значе „крај мировних напора“.

„Постојећа, неприхватљива ситуација не може бити кипарска будућности и председник ће удвостручити своје напоре“, рекао је Христодулос.

Уз посредовање УН од 28. јуна у алпском одмаралишту Kран-Монтана преговарали су председник Kипра Никос Анастасијадис и лидери кипарских Турака Мустафа Акинџи, представници Европске уније и држава-гаранта независности Kипра: Грчке, Турске и Велике Британије, чији је Kипар био колонија до проглашења независности 1960. Турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу рекао је да су преговори неуспели због инсистирања кипарских Грка да Анкара повуче своје трупе са острва и да се укину права војне интервенције дата државама-гаранторима.

Христсодулос је за неуспех окривио турску „опсесију“ да има своје трупе на Kипру и право да војно интервенише. Он је рекао да турски ставови о кључним питањима одступају од УН оквира и такви су да не могу бити прихваћени ни под каквим условима.

Kипар је због међунационалних сукоба подељен „Зеленом линијом“ раздвајања коју су уз војне мере УН поставиле 1964, а територију острва северно од те линије је 1974. окупирала турска војска која ту од тада држи 35.000 војника с породицама и многобројне турске колонисте. Присуство турских трупа је главни проблем у преговорима. Последњи покушај уједињења Kипра, такође уз политичку интервенцију УН на највишем нивоу, пропао је 2004. године јер су кипарски Грци на референдуму одбацили договорено решење.

 

 

Бета

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*