PROSLAVA DANA OSLOBOĐENJA BEOGRADA: Danas fešta u Batajnici!

0

Centralni događaj obeležavanja 73. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu danas će biti prikaz „Oslobođenje 2017“.

Na događaju će građani videti više od 2.200 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, 130 različitih vozila, 30 aviona i helikoptera i nove vojnike opremljene po konceptu „1.500“.

Prikazu „Oslobođenje 2017“ prisustvovaće predsednik Aleksandar Vučić i najviše državno i vojno rukovodstvo Srbije, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, predsednik RS Milorad Dodik, predstavnici diplomatskog kora.

Vučić se juče pridružio poslednjim pripremama za prikaz na aerodromu u Batajnici i pozvao građane da danas dođu i uživo prate manifestaciju na kojoj će videti drugačiju Vojsku Srbije.

Danas će u Batajnici biti prikazan deo operativnih sposobnosti Vojske Srbije, a najatraktivniji deo predstavljaju naleti avijacije.

Srpski vojnici predstaviće borbenu spremnost kroz različite segmente koji uglavnom podrazumevaju rešavanje različitih talačkih situacija, protivterorističke borbe.

Centralni deo deo biće prikaz novih vojnika koji su opremljeni po konceptu „1.500“, opremljenih savremenim ličnim naoružanjem, zaštitnom opremom i izviđačkim sredstvima.

Avijacija će učestvovati u delu prikaza osposobljenosti Vojske Srbije, a u svečanom defileu na kraju svečanosti učestvovaće 30 letelica – Migovi 29, avioni tipa „Orao“, G4 i „Lasta“, kao i borbeni helikopreti.

Migovi 29, koji su nedavno stigli iz Rusije, neće učestvovati u letačkom programu, ali biće izloženi za javnost, a u prikazu će učestvovati i jedna od najpoznatijih akrogrupa, ruski „Striži“.

Državnu ceremoniju povodom obeležavanja Dana oslobođenja Beograda predvodiće ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević koji će položiti vence na Spomenik oslobodiocima Beograda u Ruzveltovoj ulici, dok će predstavnici grada položiti vence i kod Spomenika sovjetskih veterana na Avali.

Danas će na zdanju Domu Vojske biti otkrivena spomen-ploča Risti Marjanoviću, prvom srpskom foto-reporteru koji je mnoštvom fotografija zabeležio ratne događaje u Prvom i Drugom svetskom ratu.

U Narodnom pozorištu biće održana svečana akademija „Kavkaski orah“, na kojoj će se obratiti ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Reč je o muzičko-scenskom događaju po tekstu Tijane Grujić, u režiji Vladana Ðurkovića.

Obeležavanje Dana oslobođenja Beograda počelo je u četvrtak Memorijalnim maršem „Korakom slobode“, u kojem su učestvovali orkestri Vojske Srbije i MUP-a, predstavnici Subnora, finkcioneri Grada Beograda i građani koji su na postavljenim punktovima mogli da pogledaju scenske prikaze borbi za oslobođenje Beograda.

Marš je počeo kod Spomenika obešenim rodoljubima na Terazijama i završio na Trgu Republike gde je održan koncert „Po šumama i gorama“ orkestra Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ sa tradicionalnim pesmama iz Drugog svetskog rata.

Ove godine obeležava se 73. godišnjica oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Posle višednevnih teških borbi pripadnici Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije uz pomoć sovjetskih saveznika oslobodili su Beograd 20. oktobra 1944. godine.

Time je okončana četvorogodišnja okupacija grada tokom koje je stradao veliki broj ljudi, dok je grad pretrpeo velika razaranja.

Zbog opše bezbednosti, saobraćaj od centra Batajnice do Nove Pazove, kao i isključenje sa autoputa kod Novih Banovaca ka Batajnici će biti zatvoren za privatna vozila. Linije gradskog prevoza biće pojačane iz centra Batajnice i Nove Pazove do aerodroma. Parking na aerodromu i ispred aerodorma Batajnica nije moguć. Građani koji stignu u Batajnicu BG vozom moći će na dan prikaza da koriste i posebne lokalne linije Gradskog saobraćajnog preduzeća koje će polaziti sa železničke stanice i iz centra Batajnice i prevoziti putnike direktno do vojnog aerodroma. U saradnji sa Gradom uvedene su kružne šatl linije na tom potezu.

 

 

Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

*