Прослављен Дан АРЈ ПВО

У Команди и јединицама Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране свечано је прослављен 30. септембар - Дан артиљеријско-ракетних јединица за противваздухопловна дејства.

0

У Команди и јединицама Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране свечано је прослављен 30. септембар – Дан артиљеријско-ракетних јединица за противваздухопловна дејства.

Пријем у Команди РВ и ПВО и свечани строј у јединицама били су прилика да се сумирају постигнути резултати, укаже на значај и перспективе даљег развоја овог рода Војске Србије и истакну појединци који су у претходном периоду постигли најбоље резултате у раду.dsc_4782Обраћајући се учесницима свечаности у касарни “Бањица“ у Београду генерал-мајор Ранко Живак, командант Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, подсетио је на богату историју рода, његов значај у борбеним дејствима и сталну потребу за даљим развојем артиљеријско-ракетних јединица за противваздухопловна дејства и интензивном обуком свих њихових припадника.20160930_091418

Положени су венци и цвеће на спомен обележја посвећена погинулим припадницима атриљеријско-ракетних јединица за противваздухопловна дејства а делегације 250. ракетне бригаде за ПВД и Града Крагујевца положиле су цвеће на споменик подигнут на месту са ког је оборен први непријатељски авион.image-0-02-05-f38906165deСвечаност је искоришћена и за сусрет и дружење са пензионисаним припадницима, породицама погинулих, представницима локалних самоуправа, школама као и са установама и појединцима са којима Команда и јединице РВ и ПВО сарађују.image-0-02-05

Пријатељи 250. ракетне бригаде за ПВД на прослави у касарни „Мија Станимировић“ у Нишу имали су прилику да се упознају са делом средстава ракетне технике којима је јединица опремљена.

Дан артиљеријско-ракетних јединица за противваздухопловна дејства прославља се у знак сећања на 30. септембар 1915. године и прво обарање непријатељског авиона у Првом светском рату. Тог дана редов артиљеријског пука „Танаско Рајић“ Радоје Љутовац је, током ваздушног напада на објекте наменске индустрије у Крагујевцу, хицем из модификованог топа са положаја на Метином брду оборио непријатељски аероплан што је било прво обарање летелице хицем са земље на овим просторима. У периоду између два светска рата 30. септембар прослављан је као крсна слава противавионске артиљерије, а од 1994. године слави се као Дан артиљеријско-ракетних јединица за противваздухопловна дејства.

МОРС

 

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*