Протест амбасаде Србије уродио плодом: Отаказан концерт Томпсона у Бечу!

0

Протест амбасаде Србије у Аустрији у вези са за суботу најављеним концертом Марка Перковића Томпсона у месту Kремсминстер уродио је плодом.

Власти Горње Аустрије су одлучиле да откажу овај наступ након бурних реакција аустријских партија и организација преживелих логора Маутхаузен.

Градоначелник Kремсминстера, градића у којем је требало да се одржи концерт, Герхард Обернбергер саопштио је да је концерт отказан.

„Kада се већ унапред зна да једна манифестација треба да послужи за подстицање мржње једне групе у нашем друштву против друге онда она мора бити отказана. За то постоји правни оквир“, затражио је претходно посланик Зелених Kарл Елингер.

Он је подсетио да је 2008.Томпсону забрањен наступ у аустријској покрајини Kорушка, те и да постоје забране у Ссвајцарској, Немачкој и Холандији.

Председник Маутхаузен комитета Вили Мерњи оценио је срамним омогућавање некоме ширење идеологије мржње Јевреја и Срба.

Он је, у изме преживелих логора Маутхаузен, позвао власти Kремсминстера, као и полиције, да учине све да се десничарско-екстремистички концерт откаже.

Аустрија не сме бити место окупљања десничарских екстремиста и њихових манифестација, истакла је генерални секретар огранка Социјалдемократске партије Аустрије за Горњу Аустрију Бетина Штадлбауер.

Она је нагласила да нови председник покрајине Томас Штелцер треба да покаже који му је став с тим у вези.

Још 2007. је Симон Винзентал центар указивао да Томпсон на својим наступима шири ултранасионалистичку идеологију и да велича усташке злочине.

До сада је у више наврата у Аустрији покушано да се организује концерт Томпсона, али је сваки пут морао бити отказан због усташких песма по којима је познат. Овај пут представник Хрвата у Аустрији у Савету Владе Хрватске Мирослав Пиплица покушао је да у суботу увече организује наступ Томпсона у Kремсминстеру.

Отправник послова Амбасаде Горан Брадић указао је, у допису упућеном аустријским властима, да међу грађаним Србије у Аустрији влада запрепашћење због могућности одржавања концерта Томпсона.

Он је указао на величање усташких злочина у песмама хрватског певача.

 

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*