Протест против промене имена у Скопљу, Иванов одбио да потпише Закон о употреби језика

0

Сусрете шефа грчке дипломатије са македонским државним врхом у Скопљу прате демонстрације грађана. – Македонски председник Ђорђе Иванов поново је одбио да потпише Закон о употреби језика, који албански уводи као други званични језик у Македонији.

СКОПЉЕ – Сусрете шефа грчке дипломатије, Никоса Коцијаса, са македонским државним врхом у Скопљу, прате демонстрације грађана који се противе промени имена Македоније.

Протесте је организовало више македонских удружења испред зграде Министарства спољних послова.

Они носе транспаренте са натписима: „Македонија за Македонце”, „Стоп дискриминацији”, „Стоп преговорима”, „Стоп холокаусту против Македонаца”… (Танјуг)

Иванов други пут одбио да потпише Закон о употреби језика

СКОПЉЕ – Македонски председник Ђорђе Иванов, као што је најавио, поново је одбио да потпише Закон о употреби језика, који албански уводи као други званични језик у Македонији, пренели су македонски медији.

Премијер Зоран Заев раније је рекао да би Иванов требало да потпише поменути закон, након другог усвајања у Скупштини, како би тај документ могао да почне да се примењује.

Одбијање Иванова да потпише декрет, Заев сматра „флагрантним кршењем Устава и кукавичлуком.”

Иванов, међутим, сматра да је реч о закону који није у складу са Уставом.

Македонски председник је после поновног изгласавања закона, 14. марта, у обраћању јавности рекао да неће потписати декрет о његовом проглашењу.

И председник парламента из реда албанске мањине Таљат Џафери критикује Иванова због одбијања да потпише закон.

На питање да ли ће парламент можда затражити санкције за Иванова због одбијања да прогласи закон, Џафери је рекао да то у овом тренутку није могуће јер парламентарна већина нема двотрећинску већину, која је потребна за покретање такве процедуре.

Према Џаферију, закон о језицима, донет је у складу са Охридским споразумом, те да његовим доношењем Македонија ништа не губи у смислу њеног јединства.

Правни стручњаци сматрају да је Иванов требало да потпише закон и да је то може да одбије само једом, након првог усвајања у парламенту.

Уколико је закон, кажу, други пут већинским гласовима посланика усвојен, председник је дужан да га потпише.

Закон о употреби језика други пут је усвојен у парламенту 14. марта са 64 гласова, захваљујући пре свега гласовима посланика из мањинских заједница.

Закон је усвојен без расправе о око 65.000 амандмана, које је након првог усвајања на закон поднела најутицајнија опозициона ВМРО-ДПМНЕ. (Танјуг)

ПОЛИТИКА

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*