Протест родитеља против усвајања закона о „несталим бебама,,

0

Предлог закона о “несталим бебама” не омогућава сазнавање истине о судбини деце, и зато треба да се повуче из скупштинске процедуре, био је захтев родитеља који су протестовали данас испред Народне Скупштине.

Они су уједињени у ставу да је закона сраман, јер нуди само могућност новчане оштете, али не и истраге и утврђивање одговорности за случајеве у којима се сумња да су њихова деца украдена, отета или продата.

На протесту су се окупили они који због сумње да су њихова деца, браћа или сестре, од државе интензивно траже одговоре још од 2002. године, куцајући на врата свих институција.

Рада Пантелић, сумња да је њено дете, једно од близанаца, нестало из породилишта у Kосовској Митровици још 1986. године.

– Моје сумње постале су стварност тек 2002. године када су родитељи изашли у јавност са сличним искуствима. Од тада траје наша борба да добијемо истину, а се усвоји овај закон који је у Скупштини то се неће десити, уверена је она.

До истине је дошла Светлана Буквички, која тврди да је своју ћерку нашла али да још увек чека решења надлежних институција да добије и последњу потврду да је то -њено дете, нестало из породилишта.

– Ја сам дошла до истине о мојој ћерки, биле смо у контакту, једино што чекам за потврду је ДНK анализа, наглашава она.

И док сви родитељи истичу да им је једина нада да ће икада доћи до истине – да Влада Србије повуче овај закон и предложи бољи, њихова мишлења како решити проблем су подељена. Неки инсистирају на комисији за истраге док се други залажу за закон који ће обухватити предлоге самих родитеља.

Радиша Павловић, из удружења “За истину и правду о бебама” из Kрагујевца, наглашава да за решевање афере “несталих беба” није потребан нови закон већ примена постојећих закона о организованом криминалу и активан рад тужилаштва, као и недавно оформљене комисије за истраге о несталој деци.

– Сви се слажемо да је овај закон недопустив и нећемо дозволити да се таквим предлогом закона заташка истина. Ово је закон једне интересне групе из Министарства правде који је подметнут без сагласности родитеља. Министарство правде је седам месеци вршило опструкције јер нису бирали свог представника за Kомисију за истраге а уместо тога нам нуде овај документ – истиче Павловић, додајући да Kомисија, чији је и он члан као представник родитеља, сада почиње са радом, и прикупља доказе.

Мирјана Новокмет, из ”Београдске групе родитеља несталих беба”, сагласна је да овакво закоснко решење не води ка истини, али и истиче да се ради о систмеском проблему који родитељи сами, без помоћи државе, не могу да реше.

– Сви чекамо добар закон, јер за сада поједини родитељи воде приватне истраге али документација их води само донекле. Држава је та која мора да да одговор где су наша деца јер су она нестала из државних болница. Не треба нама пресуда Европског суда да би наше државне институције нешто урадиле, нама треба политичка воља да се ово реши – истиче она апелујући на надлежне да повуку закон и да не гласају за овакво решење.

 

ДАНАС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*