Протест „Траговима фантома“ у Београду. Заједно студенти и „Савамалци“ (ВИДЕО)

Протест "Траговима фантома" који је организовала Иницијатива Не да(ви)мо Београд поводом годину дана од рушења у Савамали завршен је вечерас око 21 сат између градског и републичког парламента.

0

20.32 – Лука Кнежевић, активиста Иницијативе позвао је учеснике вечерашњих демонстрација да дођу сутра у 18 часова на плато испред Скупштине Србије и придруже се Протесту против диктатуре. Он је указао на ратну прошлост актелних представника власти, када нам је, како је рекао, распарчана земља.

„Енергија је све већа, а страх је све мањи“, рекао је он истакавши да је власт тренутно у силазној путањи. Кнежевић је узвикнуо „Људи, ми смо власт! Грађани су власт, а сви остали су узурпатори!“ У изразито енергичном говору, овај активиста је указао на беду и сиромаштво које влада у друштву. „Људи, ми морамо да мењамо сценарио“, рекао је и позвао на борбу за сваког човека који зиви у страху и мраку. Овим говором завршен је протест Иницијативе Не(да)вимо Београд.

20.25 – „Град, нити једна градска институција у томе није учествовала“, пуштана је у недоглед, између градске и републичке скупштине, изјава Синише Малог, градоначелника Београда, у вези са бесправним рушењем у Херцеговачкој улици, пре тачно годину дана.

„Држава сигурно не стоји иза, а ако неко стоји, тај је комплетан идиот, и тај треба да одговара“, уследило је понављање изјаве премијера и новоизбраног председника Србије.

20.15 – Протест је зашао у други сат, а демонстранти пролазећи поред Пионирског парка, на путу ка градској скупштини клицу „Вучићу, лопове“ и „Сви на улице“. Велики број новинарских екипа прати протесну шетњу. Оволики број грађана на улицама није забележен од првих дана Протеста против диктатуре, када је достизао десетак хиљада.

19.50 – На зграду Владе Србије испоручена је гомила тоалет папира а на улаз су залепљени примерци Данасовог специјала о Савамали. Запаљене су бакље а маса је упала у еуфорију узвикујући „Лопови, лопови!“. Колона се тренутно креће улицом Кнеза Милоша до Скупштине града Београда.

Демонстранти испред Владе Србије

19.42 – Учесници демонстрација Не да(ви)мо Београд скрећу ка Немањиној улици. Током шетње, од Савамале, број демонстраната је све већи. Вијорење застава ове иницијативе уз песму „Устани и крени“, обележавају ову етапу шетње.

19.25 – Неколико хиљада демонстраната се крећу Улицом Гаврила Принципа до зграде Владе Србије, узвикујући „Чији град – наш град!“. Заглушујућа бука од звиждаљки у комбинацији са повицима „Доле диктатура“, емитују огромну енергију вечерашње шетње.

19.10 – Шетња почиње трасом – Влада Србије, па Скупштина града Београда. „Чији град? – Наш град!“

19.00 – Љуба Славковић из Иницијативе Не да(ви)мо Београд рекла је да прошло тачно годину дана од када су комплетни идиоти и парадржавна организација рушила Београд.

„Изгледа да само тужилаштво не зна ко су ту људи и зато смо данас ми овде да им кажемо да то неће проћи“, рекла је активисткиња. Она је подстакла да се Иницијатива окупила пре три године због пројекта „Београд на води“, који је назвала отимачином, физичко отелотворење свега сто се грађанима дешава. „Неце проћи“, рекла је она што је изазвало скандирање учесника.

„Поднели смо више хиљада кривичних пријава, окупљали се на улицама, штампали новине… поднели смо иницијативу да се одреди ништавност уговора „Београда на воду“, а то је најважније јер нећемо да дозволимо отимачину која се у наше име дешава“, рекла је Љуба Славковиц. Борба против „Београда на води“ је борба за наш град, истакла она.

18.55 – Сара Николић, студенткиња мастер студије етнологије и антропологије, обратила се окупљенима испред студената који, како је рекла, већ три недеље марширају улицама.

„Као и већина нас, одрастала сам слушајући – Учи школу и бежи одавде. Поруцују нам да овде никада неће бити боље, осим ако уђеш у знамо коју странку. Имамо два избора, први је да одемо а други да останемо јефтина радна снага и обесправљени грађани. Одбијам да одем али и да будем јефтина радна снага, и нисам једина у томе. Већ три недеље протестујемо али о томе сазнајемо преко друштвених мрежа али не и у јавно финансираним медијима“, истакла је говорница на протесту Иницијативе. Она је истакла да „држава ноћу руши, док се преко дана прави да нешто ради“. Држава нема слуха за најстарије, док децу лечимо смс-ом, рекла је Сара Николић.

18.41 – Протест против диктатуре, Војни синдикат Србије, Полицијски синдикат Србије, Уједињени грански синдикат Независност, Независно удружење незапослених Србије, Подржи РТВ, Локални фронт Краљево само су неке од организација које су подржале протест Иницијативе, саопштила је на почетку демонстрација једна од активисткиња Иницијативе.

Јово Бакић, доцент са Филозофског факултета у Београду, први је говорник на протесту. Он је позвао учеснике да поздраве полицијаце који су на службеној дужности на демонстрацијама. Требало им је годину дана да стигну, рекао је Бакић. Нису они криви, додао је, већ човек под надимком „слина“. Бакић је истакао да су наши преци морали да се боре против Кучук алије, а ми данас, рекао је, боримо се против Кучук „малије“.

Говорник је назвао премијера „Вучићу, Ердогане“. Онај који у себи обједињује и председника и премијера, изразава болесну тезњу да апсолутно влада. Вучићу, један обичан Шредеру, неће ти ово проћи, рекао је Бакић. Говорник је са импризоване бине поручио да власт „пере прљави новац од трговине дрогом“.

„Ово је земља за нас, ово је земља за сву нашу децу“, истакао је Јово Бакић. Он је рекао да је нашу земљу заробила мафија и да је прва дужност грађана ослобођење од мафије.

18.18 – Протест Иницијативе Не да(ви)мо Београд окупио је у Савамали већ неколико хиљада учесника. Околне улице увелико су блокиране. Родитељи са децом, студенти, активисти, јавне личности и остали грађани чекају почетак, уз музику са озвучења. Транспаренти „Ко то тамо руши“, „Вучић је фантом“, „Сорошу, цицијо“, „Наш град“, доминирају скупом.

У загрљају са министром полиције

Ниш -Око двеста студената и грађана окупило се вечерас на 20. нишком „Протесту против диктатуре“, испровоцираном „нерегуларностима“ на председничким изборима на којима је кандидат власти Александар Вучић институционално, финансијски и медијски изразито фаворизован.

Демонстранти су, по већ устаљеном „обичају“, након почетног окупљања на Тргу краља Милана. кренули у протесни шетњу ширим центром града, која је до закључења овог издања још трајала. Протест ће бити завршен пред Градском кућом, у којој су кабинети градоначелника и чланова Градског већа, где се обично окупљенима обрате поједини студенти, грађани или гости којима јепротест „посвећен“.
Као и предходних дана скандирало се против Вучића и изведен је већ уобичајени перформанс „О(не)свести се“.

Сви заинтересовани могли су да се сликају поред картона на којем је била већ препознатљива фотографија Вучића- у природној величини, који грли министра полиције Небојшу Стефановића, тако што би протурили своју главу кроз отвор направљен уместо Вучићеве главе. Међу демонстрантима је и овога пута била неколицина универзитетских професора, чланова Удруженог покрета слободних станара и радника пропалих друштвених предузећа којима држава дугује зараде.

Студенти су на једном од предходних протеста саопштили „листу нишких захтева“, на којој доминирају антикорупцијски захтеви, затим економски и синдикални, те комунални- као што су измештање пруге из центра града или изградња азила за животиње. Они су предходно „акламацијом“ прихватили и опште захтеве студената у протесту, од смене чланова РИК-а, РЕМ-а и руководства РТС-а до комплетне смене политичке елите на челу са Вучићем.

Протести у Нишу почели су 3.априла, а током ускршњих празника направљена је тродневна пауза. Окупљања немају формалног организатора, а студенти истичу да иза њих не стоји ниједна политичка странка или председнички кандидат. На протестима од почетка „учествују“ и припадници полиције у цивилу, који их редовно снимају.

С. Чонградин/Дописници, ДАНАС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*