Protest „Tragovima fantoma“ u Beogradu. Zajedno studenti i „Savamalci“ (VIDEO)

Protest "Tragovima fantoma" koji je organizovala Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd povodom godinu dana od rušenja u Savamali završen je večeras oko 21 sat između gradskog i republičkog parlamenta.

0

20.32 – Luka Knežević, aktivista Inicijative pozvao je učesnike večerašnjih demonstracija da dođu sutra u 18 časova na plato ispred Skupštine Srbije i pridruže se Protestu protiv diktature. On je ukazao na ratnu prošlost aktelnih predstavnika vlasti, kada nam je, kako je rekao, rasparčana zemlja.

„Energija je sve veća, a strah je sve manji“, rekao je on istakavši da je vlast trenutno u silaznoj putanji. Knežević je uzviknuo „Ljudi, mi smo vlast! Građani su vlast, a svi ostali su uzurpatori!“ U izrazito energičnom govoru, ovaj aktivista je ukazao na bedu i siromaštvo koje vlada u društvu. „Ljudi, mi moramo da menjamo scenario“, rekao je i pozvao na borbu za svakog čoveka koji zivi u strahu i mraku. Ovim govorom završen je protest Inicijative Ne(da)vimo Beograd.

20.25 – „Grad, niti jedna gradska institucija u tome nije učestvovala“, puštana je u nedogled, između gradske i republičke skupštine, izjava Siniše Malog, gradonačelnika Beograda, u vezi sa bespravnim rušenjem u Hercegovačkoj ulici, pre tačno godinu dana.

„Država sigurno ne stoji iza, a ako neko stoji, taj je kompletan idiot, i taj treba da odgovara“, usledilo je ponavljanje izjave premijera i novoizbranog predsednika Srbije.

20.15 – Protest je zašao u drugi sat, a demonstranti prolazeći pored Pionirskog parka, na putu ka gradskoj skupštini klicu „Vučiću, lopove“ i „Svi na ulice“. Veliki broj novinarskih ekipa prati protesnu šetnju. Ovoliki broj građana na ulicama nije zabeležen od prvih dana Protesta protiv diktature, kada je dostizao desetak hiljada.

19.50 – Na zgradu Vlade Srbije isporučena je gomila toalet papira a na ulaz su zalepljeni primerci Danasovog specijala o Savamali. Zapaljene su baklje a masa je upala u euforiju uzvikujući „Lopovi, lopovi!“. Kolona se trenutno kreće ulicom Kneza Miloša do Skupštine grada Beograda.

Demonstranti ispred Vlade Srbije

19.42 – Učesnici demonstracija Ne da(vi)mo Beograd skreću ka Nemanjinoj ulici. Tokom šetnje, od Savamale, broj demonstranata je sve veći. Vijorenje zastava ove inicijative uz pesmu „Ustani i kreni“, obeležavaju ovu etapu šetnje.

19.25 – Nekoliko hiljada demonstranata se kreću Ulicom Gavrila Principa do zgrade Vlade Srbije, uzvikujući „Čiji grad – naš grad!“. Zaglušujuća buka od zviždaljki u kombinaciji sa povicima „Dole diktatura“, emituju ogromnu energiju večerašnje šetnje.

19.10 – Šetnja počinje trasom – Vlada Srbije, pa Skupština grada Beograda. „Čiji grad? – Naš grad!“

19.00 – Ljuba Slavković iz Inicijative Ne da(vi)mo Beograd rekla je da prošlo tačno godinu dana od kada su kompletni idioti i paradržavna organizacija rušila Beograd.

„Izgleda da samo tužilaštvo ne zna ko su tu ljudi i zato smo danas mi ovde da im kažemo da to neće proći“, rekla je aktivistkinja. Ona je podstakla da se Inicijativa okupila pre tri godine zbog projekta „Beograd na vodi“, koji je nazvala otimačinom, fizičko otelotvorenje svega sto se građanima dešava. „Nece proći“, rekla je ona što je izazvalo skandiranje učesnika.

„Podneli smo više hiljada krivičnih prijava, okupljali se na ulicama, štampali novine… podneli smo inicijativu da se odredi ništavnost ugovora „Beograda na vodu“, a to je najvažnije jer nećemo da dozvolimo otimačinu koja se u naše ime dešava“, rekla je Ljuba Slavkovic. Borba protiv „Beograda na vodi“ je borba za naš grad, istakla ona.

18.55 – Sara Nikolić, studentkinja master studije etnologije i antropologije, obratila se okupljenima ispred studenata koji, kako je rekla, već tri nedelje marširaju ulicama.

„Kao i većina nas, odrastala sam slušajući – Uči školu i beži odavde. Porucuju nam da ovde nikada neće biti bolje, osim ako uđeš u znamo koju stranku. Imamo dva izbora, prvi je da odemo a drugi da ostanemo jeftina radna snaga i obespravljeni građani. Odbijam da odem ali i da budem jeftina radna snaga, i nisam jedina u tome. Već tri nedelje protestujemo ali o tome saznajemo preko društvenih mreža ali ne i u javno finansiranim medijima“, istakla je govornica na protestu Inicijative. Ona je istakla da „država noću ruši, dok se preko dana pravi da nešto radi“. Država nema sluha za najstarije, dok decu lečimo sms-om, rekla je Sara Nikolić.

18.41 – Protest protiv diktature, Vojni sindikat Srbije, Policijski sindikat Srbije, Ujedinjeni granski sindikat Nezavisnost, Nezavisno udruženje nezaposlenih Srbije, Podrži RTV, Lokalni front Kraljevo samo su neke od organizacija koje su podržale protest Inicijative, saopštila je na početku demonstracija jedna od aktivistkinja Inicijative.

Jovo Bakić, docent sa Filozofskog fakulteta u Beogradu, prvi je govornik na protestu. On je pozvao učesnike da pozdrave policijace koji su na službenoj dužnosti na demonstracijama. Trebalo im je godinu dana da stignu, rekao je Bakić. Nisu oni krivi, dodao je, već čovek pod nadimkom „slina“. Bakić je istakao da su naši preci morali da se bore protiv Kučuk alije, a mi danas, rekao je, borimo se protiv Kučuk „malije“.

Govornik je nazvao premijera „Vučiću, Erdogane“. Onaj koji u sebi objedinjuje i predsednika i premijera, izrazava bolesnu teznju da apsolutno vlada. Vučiću, jedan običan Šrederu, neće ti ovo proći, rekao je Bakić. Govornik je sa imprizovane bine poručio da vlast „pere prljavi novac od trgovine drogom“.

„Ovo je zemlja za nas, ovo je zemlja za svu našu decu“, istakao je Jovo Bakić. On je rekao da je našu zemlju zarobila mafija i da je prva dužnost građana oslobođenje od mafije.

18.18 – Protest Inicijative Ne da(vi)mo Beograd okupio je u Savamali već nekoliko hiljada učesnika. Okolne ulice uveliko su blokirane. Roditelji sa decom, studenti, aktivisti, javne ličnosti i ostali građani čekaju početak, uz muziku sa ozvučenja. Transparenti „Ko to tamo ruši“, „Vučić je fantom“, „Sorošu, cicijo“, „Naš grad“, dominiraju skupom.

U zagrljaju sa ministrom policije

Niš -Oko dvesta studenata i građana okupilo se večeras na 20. niškom „Protestu protiv diktature“, isprovociranom „neregularnostima“ na predsedničkim izborima na kojima je kandidat vlasti Aleksandar Vučić institucionalno, finansijski i medijski izrazito favorizovan.

Demonstranti su, po već ustaljenom „običaju“, nakon početnog okupljanja na Trgu kralja Milana. krenuli u protesni šetnju širim centrom grada, koja je do zaključenja ovog izdanja još trajala. Protest će biti završen pred Gradskom kućom, u kojoj su kabineti gradonačelnika i članova Gradskog veća, gde se obično okupljenima obrate pojedini studenti, građani ili gosti kojima jeprotest „posvećen“.
Kao i predhodnih dana skandiralo se protiv Vučića i izveden je već uobičajeni performans „O(ne)svesti se“.

Svi zainteresovani mogli su da se slikaju pored kartona na kojem je bila već prepoznatljiva fotografija Vučića- u prirodnoj veličini, koji grli ministra policije Nebojšu Stefanovića, tako što bi proturili svoju glavu kroz otvor napravljen umesto Vučićeve glave. Među demonstrantima je i ovoga puta bila nekolicina univerzitetskih profesora, članova Udruženog pokreta slobodnih stanara i radnika propalih društvenih preduzeća kojima država duguje zarade.

Studenti su na jednom od predhodnih protesta saopštili „listu niških zahteva“, na kojoj dominiraju antikorupcijski zahtevi, zatim ekonomski i sindikalni, te komunalni- kao što su izmeštanje pruge iz centra grada ili izgradnja azila za životinje. Oni su predhodno „aklamacijom“ prihvatili i opšte zahteve studenata u protestu, od smene članova RIK-a, REM-a i rukovodstva RTS-a do kompletne smene političke elite na čelu sa Vučićem.

Protesti u Nišu počeli su 3.aprila, a tokom uskršnjih praznika napravljena je trodnevna pauza. Okupljanja nemaju formalnog organizatora, a studenti ističu da iza njih ne stoji nijedna politička stranka ili predsednički kandidat. Na protestima od početka „učestvuju“ i pripadnici policije u civilu, koji ih redovno snimaju.

S. Čongradin/Dopisnici, DANAS

POSTAVI ODGOVOR

*