Протести почињу и у Нишу, први је ове суботе у 18х!

0

Ја ћу лично у суботу у 18 да станем испред споменика Ослободиоцима Ниша на Тргу краља Милана. Нека се придружи ко буде желео“, написао је Саша Живић, који је професор Медицинског факултета, у својој колумни коју је објавио портал Јужне вести.

Живић, иначе и члан Градског одбора Нове странке позвао је грађане Ниша на протесте у суботу, 5. јануара.

Осврнувши се на протесте који се у Београду одвијају протекле четири суботе, Живић навео да ће овог викенда лично изаћи у центар свог града и заједно са својим студентима започети, како је написао, „борбу за демократију, слободе и владавину права“.

Целу колумну у којој је Живић (на слици испод) позвао на протесте можете прочитати у наставку текста.

Престали су да се стиде

Сигмунд Фројд је тврдио да је комплетно одсуство стида први знак глупости.

Престали су да се стиде. Тако је постбарокна фризура на глави Јоргованке Табаковић издржала њену изјаву да је ове године “непријатељски Блумберг” прогласио динар за другу најачу валуту у свету. Лаж? Не, само елегантно заобилажење истине – динар јесте “проглашен”, али бахреински! Дакле, то је она нова дестинација где ће уз Немачку одлазити наши млади људи, привучени снагом аргумента Јоргованке Табаковић да се у Бахреину, очигледно, најлепше живи.

Престали су да се стиде. “Чак” 60 свршених студената медицине (1% од укупног броја незапослених) добија посао и привилегију да се слика са непоновљивим председником. У исто време стотине свршених педијатара, након четири године волонтерске специјализације и уплаћивања значајних количина пара у буџет којим се председник хвали, остају слуђени! Шта је са педијатрима, специјализацијом коју је држава пре четири године означила дефицитарном, а сада на педијатре потпуно заборавила? Па, ми ћемо Немачкој сада испоручивати готове специјалисте, а не само лекаре почетнике!

„Паметни могу да бирају, да буду и паметни и глупи, како им више одговара. Глупи немају избора”, рекао је Нишлија Душко Радовић.

Престали су да се стиде. Уместо да се бави никад успешнијим и организованијим криминалом на српским улицама, министар полиције се бави бројањем. Тако је избројао да смо на улицама прошле године имали “најмањи број убистава у протеклих 20 година“ што је једнако тачно као његово „бројање“ шетача на улицама!

Kолега доктор не учи на туђим грешкама – без таквих министара не би се ни 5. октобра 2000.године у Београду окупило „пет, највише шест хиљада протестаната“! Разум нас може преварити, али осећања никада.

Престали су да се стиде. Председник скупштине Зрењанина појављује се на послу са белом кошуљом на чијој је крагни извезен монограм АВ! То што тиме понижава оне Зрењанинце који нису гласали за АВ није ништа ново. Па, и АВ непрестано понижава – чак и оне који су за њега, а посебно оне који су против: одијум који индукује у јавности увелико је последица сталне жеље да доминира и понижава својим свезналачко-свађајућим стАВом. Дакле, изазвезеним монограмом АВ на крагни кошуље несретни челник Зрењанина понижава, пре свега, самог себе. Може ли се више понизити? Мислим да не.

Што се мене тиче, мањи би блам био да се појавио у трикоу Супермена. Право је питање, због чега је један човек са наизглед пристојном и испуњеном биографијом тако нешто учинио, када то нико од њега – сигуран сам, није тражио? Па, прорадила је његова подсвест, обликована садистичким начином владања АВ, па је симболички хтео да му се допадне и покори… И ту је највећи проблем ове наопаке власти: она се не ослања на моћ знања, моћ институција и моћ процедура, већ на неоганичену моћ једног јединог човека чији се иницијали чак везу на крагнама кошуља, слично као што фармери стављају жиг на чело…

Спалио је овај владар све институције за собом, жешће него је то учинио сам Нерон – постао и Суд, и Универзитет, и Полиција… Лагано постаје и Црква, па се као у паганству СНС верници куну свом новом Богу, трагајући за симболима којима би такву љубав јавно доказали: обзиром да је крст већ “заузет”, монограм на кошуљи им се чини прихватљивим решењем…

Међутим све неронске паљевине овог владара ипак су маргиналне према оној главној – многи су покушавали, али је само овај модерни Нерон успео да спали и своју провинцију. Одавно смо ми, провинцијалци, постали свесни да смо за ову назови-државу грађани другог реда. Док се у престоници градио Београд на води, у Kуршумлији је никла фабрика на облаку – и дан данас добронамерни покушавају да је пронађу, али не успевају… Док у Беогаду ради технолошки парк на Звездари, у Нишу ради фабрика за каблове аутомобила Леони, где је Србија инвестирала 20 милиона евра да би млади Ниша продавали своју младост за 200 евра месечно… Од обећаног грађевинског замаха након иницијације Београда на води није остало ништа – у Нишу није забијена ни лопата!

Фантазмогорични и тријумфално најављивани „Нови Ниш“ требало је ове године да прими прве станаре, а једино што је ледина од 15 хектара некадашње касарне „Бубањски хероји“ примила јесте коров. У реду, разликује нас Демагог живе, схватили смо, али не мора макар мртве! Након стравичне погибије петоро младих код Међурова прошле недеље, дан жалости проглашен је само у Нишу! Весић је у Београду туговао за светлећим јеленима који су однети из ташмајданског парка, а Вучић, наравно, ни за кога, пренемажући се да брине о целој Србији! Редовно упућује телеграме саучешћа Трампу, када лунатици у САД запуцају, али му је Ниш много даљи од Kалифорније! Ово је наравно огромна срамота али и добра поука, не само власти него и опозицији, која би требало да артикулише грађанско незадовољство и ван престонице, јер чак и ван Београда људи живе.

Није ништа случајно, па ни ово – нема у Нишу протеста, поклоњен је аеродром без иједне пиштаљке и АВ овај град не доживљава као проблем и разлог за било какво интересовање. Да га обавестим да бројне Нишлије одлазе у престоницу да осете дух слободе на протестима – не за сендвич и организованим превозом, него студентски скромно, да би у суботу било „60так“ људи, како ми рече мој студент Стефан.

А ја ћу лично да наредне суботе, 5. јануара у 18 сати, станем испред споменика Ослободиоцима Ниша на Тргу краља Милана – волим своје студенте, не желим да се злопате по аутобусима до Београда…

Нека се придружи ко буде желео.

извор: данас.рс, јузневести.цом

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*