Протести у Црној Гори због дискриминације ћирилице

0

Функционер Нове српске демократије Будимир Алексић најавио је да ће у понеђељак испред црногорског Министарства просвете бити одржан протест због, како је рекао, дискриминације грађана који говоре српским језиком и користе ћирилицу.
Алексић је казао да се они који на крају године траже да им се сведочанства испишу на ћириличном писму суочавају са проблемом.

„Од директора, секретара и разредних страрешина добијају објашњења да нису технички опремљени и да немају формуларе. Све се ради да се не испоштује законска и уставна обавеза равноправности ћирличног и латиничног писма, како то предвиђа Устав Црне Горе“, саопштио је Алексић на конференцији за новинаре.

Он је најавио да ће у понедељак у 12 сати испред Министарства просвете бити одржан протестни скуп на коме ће бити представници политичких странака који припадају Демократском фронту (ДФ) , културних и научних установа, као и невладиних организација које се баве тим питањем.

„Ми на тај скуп зовемо све оне који су за слободу, демократију, равноправност и поштовање људских и грађанских права да нам се придруже, јер то је ствар поштовања устава и основних људских и грађанских права“, поручио је Алексић.

Он је саопштио да су посланици ДФ-а упутили захтев министру просвете, Дамиру Шеховићу да, сходно уставним прописима и законским нормама, изда јасно и недвосмислено упутство или препоруку директорима, секретарима и школском особљу да се, како је рекао Алексић, омогући поштовање Устава и да се онима који то желе омогући сведочанство на ћириличном писму.

Професорка Гордана Поробић Крцуновић оценила је да су у Црној Гори дискриминисани говорници српског језика, односно они који су се определили за ћирилицу као своје писмо.

„Оваквом дискриминацијом се крши Устав и закон Црне Горе“, сматра она.

Према њеним речима, већина у Црној Гори се, према последња два пописа, определила за српски језик.

„То је преседан, да је нешто што је већинско, дискриминисано“, казала је Поробић Крцуновић.

Владислав Бојовић из ДФ-а позвао је Шеховића да се обрати јавности поводом ове, како је рекао, бруталне дискримианције над корисницима ћириличног писма и српског језика.

„Позивамо Шеховића да јавно саопшти да ли је он наложио овај најновији облик затирања ћирилице и манипулације сведочанствима или је такву врсту директиве добио од премијера Душка Марковић“, поручио је Бојовић.

Он је оценио да је „чин затирања ћирилице, чин велеиздаје историјске Црне Горе“, пренела је РТЦГ.
Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*