ПРОТИВ НАТО: Израелски председник Јавног суда и међународних арбитража нуди помоћ

0

Предсједник Јавног суда и међународних арбитража у Тел Авиву Соломон Будник предложио је адвокатској канцеларији “Алексић” из Ниша да тај суд буде арбитражни у спору који би се водио против учесница у НАТО агресији 1999. године.

Један од иницијатора тужбе, адвокат Срђан Алексић рекао је да је Будник сугерисао да би најбоље било да тужбу против 19 чланица НАТО-а заједнички поднесу Влада Србије и адвокатски тим.

“Будник је навео и да их можемо тужити за ратне злочине, злочине против човјечности, окупацију или анексију, као и због свих грађанских, економских, финансијских, физичких и моралних штета заснованих на пресудама Нирнбершког трибунала против нацистичких злочинаца и Универзалној декларацији УН о људским правима”, рекао је Алексић за “Вечерње новости”.

Он је нагласио да је важно што Јавни суд у Тел Авиву има универзалну надлежност и његове одлуке се морају поштовати свуда у свијету и додао да је Будник предложио да, прије подизања тужбе пред Судом у Израелу, Србија организује конференцију о укупним потраживањима против НАТО-а.

Алексић је најавио да ће о Будниковом приједлогу адвокатски тим из Ниша наредних дана обавијестити Владу Србије како би размотрили све могућности у вези са подношењем тужбе.

срна

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*