Протојереј-ставрофор Бранко Тапушковић: (Не)војвода Мирко

0

Видим да се подигла велика расправа поводом подизања споменика великом (не)војводи Мирку Петровићу, у неки вакат на Граховцу гласовитом јунаку, а у овај невакат…

Милошћу Господњом био сам парох Кучима 14 година (и Братоножићима и Љеворечанима) и био сам у прилици да чујем мали милион прича, јер свједочанстава једноставно није могло бити, зато што су они што су све ово памтили, силом закона природе и закона Господњег, помрли.

Испричаћу вам нешто од онога што сам чуо, а што може бити и документовано, мада лично нијесам стигао до тих докумената.

Прва прича је о похари цркве Светог Јована Крститеља у селу Косор у Кучима. Приликом евидентне пљачке дотичне цркве, на опаску подчињених да је то црква, (не)војвода Мирко је узвикнуо да то није црква но џамија. Дотичну цркву је од средстава добијених из Русије подигао кучки војвода Радоња Иликов Петровић 1706. године, упоредо зидајући цркву Св. Николе на Горњем Медуну, која је завршена 1714. године. Из цркве на Косору је украдено/опљачкано/однесено буквално СВЕ – од богослужбених књига, одежди, полијелеја (лустера), укључујући и ИКОНОСТАС који је весели Мирко однио у цркву Св. Димитрије у Српској, у Зети.

Друга прича: У цркви Св. Николаја на Горњем Медуну у то вријеме су се налазиле мошти Св. Арсенија Сремца, другог по реду архиепископа српског, насљедника Св. Саве Равноапостолног. Ово тврдим из разлога што је тадашњи парох косорско-горњомедунски, прота Спао (Спахо), свом сину надјенуо име Арсеније по Св. Арсенију, који је послије био парох у Дољанима.

Евидентно је да су мошти Св. Арсенија том приликом, по’аре Куча, однесене/украдене/отуђене, те да су пренијете вјероватно на Цетиње, а потом у Даниловград, одакле су пренијете у манастир Ждребаоник код Даниловграда.

Ето толико, мој скромни прилог у вези са подизањем споменика (не)војводи Мирку!

Е, да, и да напоменем, не буните се против подизања споменика. То је добра прилика да сваки Куч, Пипер, Бјелопавлић, поведе свога сина/ћерку, унука/унуку поред тог споменика, и из пуних уста приповиједи њима: ово нам је био крвник!

Протојереј-ставрофор Бранко Тапушковић

 

Фејсбук

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*