Протојереј-ставрофор Бранко Тапушковић: Православље и(ли) астрологија

0

Бог је створио човјека по лику и подобију своме, како нам и свједочи Свето Писмо. Гледајући иконе Спаситеља нашег, Господа Исуса Христа, видимо да заиста јесмо створени по лику Божијем. Шта је онда подобије? По мом скромном мишљењу, подобије је све оно часно и честито и миломе Богу приступачно у човјеку, што човјека чини човјеком у правом смислу те ријечи. И сад, као разумно биће, словесно, како би се у Цркви рекло, човјек несумњиво размишља и о смислу свога постојања,па и о будућим стварима. Е, ту је замка! По својој слабости, а ношен том жељом за сазнањем будућег, човјек је у опасности да скрене са Божјег пута и да упадне у заблуду.

Једна од највећих заблуда јесте хороскоп или астрологија. Знам, многи ће рећи:“ Па мени све погоде“ итд. Поставља се једно суштинско питање: да ли може човјекова судбина, као словесног бића, које размишља, осјећа итд. да зависи од распореда бесловесних планета и звијезда које нити говоре, нити осјећају, нити су живи организми? Зар није човјек круна стварања, тј. зар га није Бог створио последњег, као круну стварања свијета да управља тим свијетом? И сад тај свијет да управља човјеком, кроз некакав распоред планета и звијезда, а човјеку је дато да управља са њима? Мени ту нешто не штима. Нема логике. Ни смисла. Јер ако човјекова судбина као Боголиког бића зависи од бесловесних планета и звијезда или од талога кафе који се баца у канализацију, онда је боље да човјека нема!

kava

Своју судбину човјек сам кроји, кроз свој живот по слободи која му је дата од Господа. На човјеку је да изабере: пут спасења или пут пропасти. Или служимо Богу, као крштени православни хришћани часно и поштено радећи свој посао за који смо оспособљени, или ћемо, не дај Боже, служити нечастивом. Не можемо обојици! Не иде на двије столице!

Пише: Протојереј-ставрофор Бранко Тапушковић

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*