PROVOKACIJE NA DANIMA SRPSKOG FILMA U ZAGREBU: „Racija“ u bioskopu

Na blagajni zagrebačkog bioskopa "Tuškanac", drugog dana kako se održavaju Dani srpskog filma, policija je ispitala prodavačicu karata

0

NA blagajni zagrebačkog bioskopa „Tuškanac“, drugog dana kako se održavaju Dani srpskog filma, policija je ispitala prodavačicu karata, tražeći podatke o tome koliko je ljudi kupilo ulaznicu i koliko ih je u dvorani. Policija je ocenila da se radi o manifestaciji „visokog rizika“, a ispitani su i organizatori, koji su morali i da se legitimišu.

„Reč je o policijskoj provokaciji“, ocenjuju u Hrvatskom filmskom savezu, koji je organizovao ovu uspešnu manifestaciju na kojoj su prikazani antologijski srpski filmovi. Istovremeno dok je policija proveravala organizatore i tražila „dozvolu“ za prikazivanje filmova, u dvorani je sedeo i zagrebačko-ljubljanski mitropolit Porfirije.

Organizatori kažu da su im policajci postavljali krajnje čudna pitanja, a kada su oni njih upitali da li bi tako reagovali i da se prikazuju filmovi drugih evropskih zemalja, odgovorili su da ne bi, jer tada to ne bi bila priredba visokog rizika.

Na ovoj manifestaciji, koja je privukla veliki broj zainteresovanih, do sada nije zabeležen nijedan incident.

U Hrvatskom filmskom savezu kažu da ova manifestacija mnogo znači za hrvatsku kulturnu scenu, jer su srpski filmovi inače retko na repertoaru. Dodaju i da se, nažalost, priča o ovakvim, lošim stvarima, umesto o filmovima i uglednim gostima iz Srbije koji su došli u Zagreb.

J. Kerbler, Večernje Novosti

POSTAVI ODGOVOR

*