Прозвани председнички кандидати одговарају Вучићу!

0

Премијер и лидер напредњака Александар Вучић у понедељак увече имао је прву телевизијску дебату у председничкој кампањи.

У емисији Интервју на телевизији Пинк пред новинарем и водитељем Срђаном Предојевићем и присталицама у студију Вучић је самостално водио дебату, одговарајући на одабрана питања и сам их постављајући одсутним противкандидатима, Предојевићу и гледаоцима. Кандидатима које је Вучић прозвао пружили смо могућност да му одговоре у Данасу.

Војислав Шешељ: Вучићево памћење је попустило

– Александру Вучићу заказујем спектакуларни, егзибициони шаховски меч од десет партија првог дана после другог круга председничких избора, односно за понедељак, 17. априла у 9 сати ујутру. Растурићу га као и увек раније. У шаху сам га увек побеђивао, али не искључујем да је Вучић у међувремену можда напредовао, а можда је студирао и шаховску теорију, каже Војислав Шешељ, реагујући на Вучићеву тврдњу да Шешељ може да га победи на изборима, али у шаху никако („донесите таблу кад год хоћете, од десет партија Шешељ ниједну неће добити“). Шешељ каже и да му не пада на памет да игра шах док траје изборна кампања, јер је њему шах у животу увек био забава, а не професионални ангажман. „Оно што ја желим је телевизијски дуел са Вучићем од најмање два сата на некој телевизији са националном фреквенцијом, да ту суочимо ставове“, наводи Шешељ. Лидер радикала негира и да је играо било коју друштвену игру (Вучић је поменуо ризико) са Вучићем и дежурним министрима у ноћи 1999. када је НАТО авијација гађала зграду Генералштаба у Београду. „Вучићево памћење је попустило, иако је формално млађи од мене. Моје памћење је боље, јер сам интелектуално свежији. На тамном и хладном месту су ме чували 12 година, можда зато, док је Вучић био изложен разним метеоролошким и политичким непогодама, па је мало побркао. А истина је да у ноћи када је бомбардован Генералштаб нисмо били у мом кабинету, нити сам ја био дежурни потпредседник владе. Те ноћи смо били у Центру за обавештавање и узбуњивање, у управној згради Планума и нисмо играли шах. Пратили смо на радарском систему колико је авиона на нашем простору и где се налазе. То је, да простите, било много интересантније од шаха“, тврди Шешељ. Додаје и да је његов кабинет при гађању Генералштаба потпуно уништен од детонације и да би и он и Вучић били мртви да су се ту задесили. Убеђен је да је Вучић „ту нешто мало побркао“ и да заправо мисли на ноћ пре бомбардовања Генералштаба.

Јеремић: Да ми у лице каже шта има

Александар Вучић је у вишесатном монологу на националној телевизији изнео низ неистина. Ако је заиста храбар и нема шта да крије, као што тврди, позивам га на телевизијски дуел да ми у лице каже шта има и постави питања на која ће добити одговор, изјавио је јуче Вук Јеремић.

Јеремић је истакао да ће том приликом и Вучић „бити принуђен на питања која му се данас не постављају – зашто злоупотребљава функцију премијера и користи државне ресурсе у сврху кампање“, уз опаску да „то исто важи и за његове министре и за многе друге државне функционере“.

Он је указао да је Вучић у протеклих пет година „дао море обећања које није испунио“ и да су то питања која намерава да му постави. „Као резултат његове петогодишње владавине данас се у Србији лоше живи. Просечна плата је нижа него 2012. године, а трошкови живота су већи. То су ствари о којима треба да разговарамо у овој кампањи, али не тако што се неко дере на новинаре и злоупотребљава своју функцију“, рекао је Јеремић. Он је нагласио да „нас неколико недеља дели од дана када на наплату долазе лажна обећање ове власти“.

Стаматовић: Умислио да је све његово

Милан Стаматовић каже да је „овај државни распикућа умислио да је он сам и држава, да све што је државно у ствари је само његово, а између такве политике и диктатуре мали је корак“.

– Подсећам тог човека, који је прексиноћ окупирао једну телевизију са националном фреквенцијом, од њене централне информативне емисије, у којој је ишао уживо директни пренос напредњачког страначког митинга, а затим се сам Вучић и лично уселио у студио те исте телевизије, да грађанима дугује одговор на питање: да ли је тамо био у улози премијера који злоупотребљава државне институције или у улози председничког кандидата, са све страначким ботовима као публиком? Нисам се ја сликао испред Вучићеве куће, осим ако није умислио да је аеродром „Поникве“ његова лична прћија коју може да поклања својим мистериозним арапским пријатељима са презименима на „ић“, истиче он.

Стаматовић објашњава да се сликао испред аеродрома „у који су локалне самоуправе Западне Србије спремне да уложе два милиона евра само да би та ваздушна лука била приведена у комерцијалну намену“. „А та моја иницијатива може да буде само у корист грађана овог дела Србије, али и источне БиХ и Републике Српске“, поручује Милан Стаматовић.

Поповић: Позивам га на ТВ дуел

Александар Поповић наводи за Данас да би „било лепо да уместо коментарисања монолога председника Владе и председничког кандидата Александра Вучића будем у прилици да са њим сучелим аргументе у ТВ емисији“.

– Претпостављам да тог дуела неће бити и да ће кандидат власти наставити са монолозима и „дуелима“ са Карлеушом, Мацуром и Јеленом Милић, каже Поповић.

Бошко Обрадовић: Манипулација расте, подршка пада

Степен манипулације јавношћу Александра Вучића расте како му подршка у народу пада. Он плаши народ нестабилношћу у региону коју договорно генерише са својим колегама из околних држава и пара држава као што је такозвано Косово, у чијем креирању и учествује – одговара Бошко Обрадовић, лидер покрета Двери на питање Данаса како коментарише оптужбе које је на његов рачун упутио премијер Александар Вучић да припрема крађу избора и насиље на улицама.

– Кажите ми где и у којој држави опозиција може да покраде изборе? Нигде! Вучић је успешно дао подршку Милу Ђукановићу који је у договору са њим измислио државни удар на дан избора у Црној Гори и помогао му да остане на власти. Сад то покушава да припреми и у Србији, плашећи народ опозицијом. Једини ко угрожава ову државу и чини је нестабилном је Вучић и његова крими екипа на власти. Зато ћу га победити на изборима 2. априла – закључује Обрадовић у изјави за наш лист.

Саша Јанковић: „Лажна елита“ – не осећамо се прозвани

Чак ни вишесатно чекање у редовима није поколебало више од 20.000 људи који су својим потписом хтели да потврде не само кандидатуру Саше Јанковића, већ пре свега своју решеност да се боре за своју државу. Редови који су формирани резултат су великог оджива грађана, али и недовољног броја нотара које смо успели да ангажујемо, вероватно због тога што је већина њих имала налог да услужи најпре владајућу политичку странку, речено је Данасу у изборном штабу председничког кандидата Саше Јанковића, поводом навода Вучића, о томе да је он сакупио неопходне потписе за кандидатуру за само неколико сати, док су се за друге формирали редови.

Када је реч о наводима о некаквој „лажној елити“, ми, за разлику од господина Вучића, не правимо поделе међу грађанима, за нас су сви грађани једнаки, без изузетка и без обзира на њихову верску, националну или било коју другу припадност или друштвени статус, речено је у Јанковићевом ИШ. „Дакле, не осећамо се прозваним, јер речи Александра Вучића говоре искључиво о њему самом, његовом односу према грађанима и томе како их, према сопственим критеријумима, дели – на „лажне“ и „праве“, речено је Данасу.

Удружења грађана Шумадијска регија одлучило је такође, да подржи Јанковића и овластило председника Сашу Миленића, бившег председника Скупштине Крагујевца, да координира рад у кампањи.

Бранимир Кузмановић (ДС): Вучић је пред пуцањем

– Повећана количина лажи коју против својих противника лансира Александар Вучић говори само да његова власт пуца. Од моје безазлене изјаве (на слабом македонском) да ће да „пука“ као у Македонији Груевски, створена је медијска хајка да неко призива да се у Србији гине као у Македонији. Јасно је да у Македонији нико не гине нити било ко пуца на улицама, пукао је само Груевски на изборима. Просто, Вучић је свестан да тешко може да настави да вара преко 50 одсто бирачког тела, зато се смишљају нове бомбастичније лажи како би на предстојећим изборима број преварених некако остао близак том проценту и уз мало изборне крађе он некако задржао тапију над судбином грађана Србије у наредних 5 година, навео је Бранимир Кузмановић за Данас.

Саша Радуловић: Без одговора Данасу

ДАНАС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*