Прва Литургија у Храму Свете Софије у Варшави

0

 

Прва Литургија икада одслужена у Храму Свете Софије у Варшави, служена је у Суботу, извештава сајт Пољске Православне Цркве.

Дан Литургије је дошао после мање од 3 године од кад су Патријарх Вартоломеј и Митрополит Сава положили камен темељац за Храм Свете Софије. Овај храм је први православни храм који се гради у Варшави после целог века.

Литургију је предводио Митрополит Сава, примат Пољске Православне Цркве , Архиепископ Јов из Цариградске Цркве, Митрополит Иларион АЛФЕЈЕВ из Руске Цркве, Владика Диодор из Румунске Православне Цркве, владике Пољске Цркве и још много клирика.

 

Очито покренут данашњим догађајима, Митрополит Сава се обратио :“ Данас када стојимо унутар зидова свете цркве Аја Софија (Божија Премудрост) у Варшави, схватамо истину да Божији Промисао уређује свет, Цркву и све нас. Наше радости и туге ће бити доношене у ову цркву, где ће наћи освежење и тихо уточиште.“

Митрополит Сава је онда захвалио свима који су помогли у изградњи цркве, било новчано, било физичком помоћи. Пригодне поруке и честитке су прочитане од стране представника Цариградске и Руске Цркве у славу прве Литургије прослављене у новосаграђеном храму, а и такође у част осамдесетог рођендана Митрополита Варшавског Саве и такође у част 20 година од његовог ступања на престо Пољске Цркве.

После Литургије, сакупљени су се окупили испред храма где се обавило освећење Крста који је подигнут на главну црквену куполу, тако обележавајући крај тријумфалног дана за верне и клир Пољске Цркве.

Превод: Миљан Митић

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*