Prva Liturgija u Hramu Svete Sofije u Varšavi

0

 

Prva Liturgija ikada odslužena u Hramu Svete Sofije u Varšavi, služena je u Subotu, izveštava sajt Poljske Pravoslavne Crkve.

Dan Liturgije je došao posle manje od 3 godine od kad su Patrijarh Vartolomej i Mitropolit Sava položili kamen temeljac za Hram Svete Sofije. Ovaj hram je prvi pravoslavni hram koji se gradi u Varšavi posle celog veka.

Liturgiju je predvodio Mitropolit Sava, primat Poljske Pravoslavne Crkve , Arhiepiskop Jov iz Carigradske Crkve, Mitropolit Ilarion ALFEJEV iz Ruske Crkve, Vladika Diodor iz Rumunske Pravoslavne Crkve, vladike Poljske Crkve i još mnogo klirika.

 

Očito pokrenut današnjim događajima, Mitropolit Sava se obratio :“ Danas kada stojimo unutar zidova svete crkve Aja Sofija (Božija Premudrost) u Varšavi, shvatamo istinu da Božiji Promisao uređuje svet, Crkvu i sve nas. Naše radosti i tuge će biti donošene u ovu crkvu, gde će naći osveženje i tiho utočište.“

Mitropolit Sava je onda zahvalio svima koji su pomogli u izgradnji crkve, bilo novčano, bilo fizičkom pomoći. Prigodne poruke i čestitke su pročitane od strane predstavnika Carigradske i Ruske Crkve u slavu prve Liturgije proslavljene u novosagrađenom hramu, a i takođe u čast osamdesetog rođendana Mitropolita Varšavskog Save i takođe u čast 20 godina od njegovog stupanja na presto Poljske Crkve.

Posle Liturgije, sakupljeni su se okupili ispred hrama gde se obavilo osvećenje Krsta koji je podignut na glavnu crkvenu kupolu, tako obeležavajući kraj trijumfalnog dana za verne i klir Poljske Crkve.

Prevod: Miljan Mitić

POSTAVI ODGOVOR

*