Прва љубав нашег највећег песника-Јована Дучића

0

У гомили старих бијељинских грађевина препуштених немару и зубу времена, пажњу привлачи и некада најлепша кућа с краја 19. века која је припадала трговачкој породици Живановић, у којој је планула љубав највећег српског песника Јована Дучића и Магдалене Живановић, прве босанске књижевнице.

Јован Дучић, један од најзначајнијих српских мислилаца и југословенских дипломата, стигао је у Бијељину 1893. године, где је нашао прво запослење у Српској основној школи. На Светосавској академији у хотелу „Дрина“, млади учитељ Дучић упознао је Магдалену Живановић, тек свршену ученицу трговачке школе. Убрзо се између двоје младих развила се љубав, која је од почетка била осуђена на пропаст, што ће Дучићу и Магдалени донети ореол бијељинских Ромеа и Јулије.

Богати трговци Живановићи нису желели за зета сиромашног учитеља, а Магдалена патријархално васпитана, али и одлучна, решила је да се никад не удаје. После једне преметачине, код Дучића су пронађене песме чији садржај се није свиђао аустроугарским властима и песник је заувек протеран из Бијељине.

Магдалена никада није преболела растанак са Дучићем, и све до смрти 1957. године живела је усамљена у кући своје младости, читајући, безброј пута прочитана Дучићева писма. У аманет је оставила, да јој након смрти, на споменику уклешу речи – „Мага Живановић, сама песник, и песника Јове Дучића прво велико надахнуће“.
Судбине двоје младих биле су чудне и по томе што се након растанка, Магдалена никад није удала, али ни Јован Дучић се никад није оженио.

Српска историја

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*