Прве оптужнице за злочине ОВК следеће недеље

0

ХАГ– Прве оптужнице за ратне злочине на Косову могле би да буду подигнуте средином следеће седмице, пошто је данас Уставни суд Специјализованих већа Косово потврдио уставност Статута Специјалног суда за злочине бивше ОВК (Правилник о поступку и доказима), који за седам дана ступа на снагу, саопштwено је из Хага.

Кад Статут ступи на снагу, Специјални суд (Специјализована већа Косова) моћи ће да почне са радом, односно Специјално тужилаштво Дејвида Швендимана ће моћи да му поднесе прве оптужнице против осумњичених за ратне злочине, које су починили припадници ОВК.

Крајем априла Уставни суд је вратио специјализованим већима Правилник на дораду пошто је утврдио да девет одредби није било у скалду са Поглављем 20 Устава Косова.

Одредбе су прерађене, а одлуку о уставности и прихватљивости Статута данас је саопштио председавајући Специјализованог већа Уставног суда судија Ен Пауер-Форд.

Суд једногласно сматра да су измене и допуне у Правилнику у сагласности са Поглављем II Устава Републике Косово, наводи се у саоспштењу.

Посебан правилник о раду ових специјализованих већа суда као и тужилаштва, потребан је, јер се на њихов рад не примењује стандардни Закон о кривичном поступку Косова.

Правилник иначе, регулише вођење судског поступка пред Специјализованим већима на свим нивоима, од већа Основног суда, преко већа Апелационог суда до већа Врховног суда и регулише дужности судије за претходни поступак.

Судије Специјализованог већа Уставног суда усвојиле су своја правила о поступку, која су такође унета у Правилник.

Тај Правилник, како је раније саопштено, нагласак ставља на заштиту сведока, жртава и других особа које су изложене ризику због сведочења или сарадње са Специјализованим већима.

Мисија Еулекс је почетком фебруара именовала 19 судија на листу међународних судија Специјалног суда за ратне злочине ОВК, међу којима су судије које ће обављати функцију потпредседника, као и четири судије Специјализованог већа Уставног суда.

Специјални суд који ће судити по оптужницама за ратне злочине високих официра бивше ОВК ће функционисати на четири нивоа – Основни специјални суд, Апелациони специјални суд, Врховни специјални суд и одељење Уставног суда за Специјални суд.

Главни тужилац овог ад хоц суда је амерички правник Дејвид Швендимен, а тек након подизања оптужница биће познато ко ће бити процесуиран пред судом јер се истраге држе у највећој тајности.

Суд ће, како је раније званично саопштено „водити судске поступке о наводима који проистичу из Извештаја Парламентарне скупштине Савета Европе од 7. јануара 2011, а у којем се износе наводи о тешким прекограничним и међународним кривичним делима”.

У том извештају, специјални известилац Савета Европе Дик Марти писао је о злочинима ОВК над отетим Србима на Косову и у Албанији и изнео сумње да су некима од њих у Албанији вађени органи којима је касније трговано.

Наводе из Мартијевог извештаја истраживала је, пре формирања суда, специјална радна група ЕУ коју је предводио амерички правник Клинт Вилијамсон.

Вилијамсона је наследио Швендиман, такође Американац.

Поменути суд, чије ће седиште бити у Хагу, има надлежност за злочине почињене од 1998. до 2000. године.

Иначе, Уставно веће Специјалног суда чине судије Роланд Декерс из Холандије, Ен Пауер Форд из Ирске, Видар Стенсланд из Норвешке и као резервни судија Антонио Белзамо из Италије.

Као судије Специјалног суда су именовани Кит Рејнор из Велике Британије, Кај Амбос, Кристоф Барт, Томас Лакер и Михаел Боландер из Немачке, Емилијо Гати из Италије, Николас Гиљо из Француске и Гињал Метро из Швајцарске.

За судије су именовани и Владимир Микула из Чешке, Андрес Пармас из Естонија, Мишел Пикар из Француске, Кенет Робертс из Канаде, Чарлс Смит из Америке, Мапи Велт из Холандије и Кристина ван деј Вајнгарт из Белгије.

(Танјуг)

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*