Први март – црни дан за Српску

У Федерацији БиХ данас празновали, у РС радили уобичајено. Први март је провокација и увреда и тај датум за Србе није празник, нити ће икада бити, изјавио је данас председник Републике Српске Милорад Додик.

0

Први март је провокација и увреда и тај датум за Србе није празник, нити ће икада бити, изјавио је данас председник Републике Српске Милорад Додик.

– За Србе је то био црни дан, јер је на Башчаршији убијен српски сват. Први март шаље и поруку другима да морају да прихвате мајоризацију и туторство и да је мишљење само једне стране, онако како они то желе, тачно – рекао је Додик поводом обележавања 1. марта који се Федерацији БиХ слави као „Дан независности“.

Додик је нагласио да управо захтев бошњачког члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића за ревизију пресуде по тужби против Србије најсликовитије говори о тим намерама.

– Срби из тадашње БиХ нису били за њено издвајање из Југославије и српски народ није учествовао на референдуму о самосталности и независности БиХ, одржаном 1992. године, а политички представници српског народа никада нису дали, нити ће дати сагласност да се 1. март прогласи било каквим даном у БиХ – поручио је председник Српске.

Он је нагласио да је тај упорни покушај наметања који долази из Сарајева доказ да БиХ као таква не може да егзистира и да опстане.

– Република Српска ће наставити да слави своје празнике, али не жели да јој неко намеће туђе, поготово не Бакир Изетбеговић и његови истомишљеници који врше „талибанизацију“ политике у БиХ – нагласио је председник Републике.

ТРИ ИСТИНЕ И ТРИ ИСТОРИЈЕ

Атиф Дудаковић, командант Петог корпуса тзв. Армије Републике БиХ, рекао је за медије у Федерацији поводом 1. марта да је недопустива теза да постоје три истине и три историје.

– Ову тезу побија већ сама чињеница да је једна прошлост и да се она не може ни мењати, ни избрисати. Али морамо се оставити питања – хоће ли бити рата? јер сви знамо шта смо проживели и морамо се окренути будућности – изјавио је Дудаковић.

С. Мишљеновић, Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*