Први падобранац извео ДРОНДАЈВИНГ! Скочио „са“ беспилотне летилице (ВИДЕО)

Летонска компанија "Аеронес" направила дрон на батерије који може да понесе терет до 200 килограма и успешно га тестирала у централној области ове земље

0

Летонска компанија успешно је извршила тестирање супер летећег дрона који је 330 метара изнад земље подигао падобранца који се безбедно након тога спустио падобраном на земљу и тиме постала прва која је измислила „дрондајвинг“.

Операцију је извела фирма произвођач дронова „Аеронес“.

У тајној операцији дрондајвинга која се одвијала у дивљини у централној регији ове балтичке државе, а којој је ексклузивни приступ имао АФП, коришћен је дрон од 3.2 квадратна метра тежине око 70 килограма који може да понесе терет до 200 килограма.

За изградњу овог дрона било је потребно 35.000 евра, а време летења је ограничено на 10 минута колико трају батерије.

У теорији, највећа брзина коју може да достигне дрон је 150 километара на час, али је управљање при тој брзини отежано па дрондајвери морају да се помире са брзином од око 60 километара на час.

Исти такав дрон коришћен је у јануару за „дронбординг“ како би вукао бордере великом брзином преко залеђеног језера.

Након што су прво извршили тест подижући терет од 90 килограма у ваздух и пуштајући га на земљу, на ред је дошао и падобранац Ингус Огсткалнс који је преузео ризик и постао први дрондајвер на свету.

„Било је јако забавно, као на игралишту у детињству. Првих пет метара у ваздуху био ми је највероватније најнервознији тренутак, али дрон ме је подигао и две секунде касније, био сам под куполом падобрана“, рекао је Огсткалнс.

Директор фирме „Аеронес“ Јанис Путрамс који је био надлежан за контролисање дрона рекао је за АФП да „вам више не треба хелихоптер“ за летење.

„Данас смо извели први дронџамп, потпуно нови начин бејзџампинга. Омогућава да извршите бејзџамп са било ког места, у градовима, пустињи, планинама“, рекао је Путрамс.

Али и поред потенцијала екстремног спорта који дрондајвинг има, фирма се нада да ће искористити могућности дрона за вршење операција спасавања, на пример људи који су заробљени на крову зграде у пламену или других локација које су тешко доступне.

„Намеравамо да их користимо за спасавање људи, тако да је ово данас био добар тест“, рекао је Путрам.

ТАНЈУГ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*